Hlavní obsah

Anglicky se díky těmto aplikacím naučíte snáz i rychleji

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete se naučit anglicky, nemáte ale čas docházet k lektorům? Využijte některou z množství aplikací, jež vás naučí slovíčka i gramatiku. Nemusí to vypadat jako ve škole, lze se učit hrou. Které jsou nejlepší?

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

I naprostý začátečník jistě využije Duolingo. Při prvním přihlášení zkoumá vaši motivaci ke studiu a dosavadní znalosti. Vaši úroveň si ještě ověří krátkým testem překládání vět a poslechu. Dávkujte si, kolik času chcete každý den věnovat procvičování. Aplikace se přizpůsobí vašim možnostem a potřebám.

Podobná je aplikace Memrise. Ta ale není k dispozici v češtině. Pro výuku angličtiny si ji musíte nastavit do jiného jazyka, kterým již hovoříte. V tomto ohledu je nabídka široká, můžete aplikaci používat např. ve francouzštině, němčině či španělštině. Využijete ji spíše, pokud si chcete udržovat schopnosti v jednom cizím jazyku a k tomu se učit další.

Cvičení jako ve škole zaměřené na zlepšení znalostí britské angličtiny nabízí LearnEnglish Grammar (UK edition). Některá cvičení vám pomohou procvičit cit pro jazyk. Například budete vybírat, které ze zobrazených vět jsou gramaticky správné či které zní přirozeněji. Pokud spíše stojíte o výuku americké angličtiny, název je téměř stejný: LearnEnglish Grammar (US edition).

Zdarma: Devět aplikací pro váš chytrý telefon

Mobil

I s LearnMatch nejprve vstupním testíkem zjistíte, jaká úroveň cvičení je pro vás optimální. Najdete v ní rovněž slovník, vytvářet si lze i vlastní ze slov, na která jste narazili. Můžete zde také hrát hry s přáteli a zlepšovat se společně.

BBC Learning English vám umožní učit se anglicky i přímo na příkladech z vysílání nejdéle pravidelně vysílající veřejnoprávní televize na světě – britské BBC. Lekce si můžete stáhnout do svého zařízení a poslouchat je kdykoliv. Nabízí i cvičení vhodná pro děti a také pro učitele, kterým poskytuje rady, jak hovořit kvalitně a poutavě.

Kartičky

Oblíbenou metodou učení je psaní si slov na kartičky. Z jedné strany česky, z druhé anglicky. Místo spotřeby papíru si můžete hrát s vytvořenými virtuálními kartičkami (flashcards), jde si i vytvořit vlastní. K tomu slouží aplikace Lexilize Flashcards. V ní si se slovíčky hrajete, párujete český výraz k anglickému.

Quizlet vám dává prostor vytvářet si vlastní online kartičky se slovy, jaká sami chcete dostat do hlavy. Nabízí i několik různých her pro snazší zapamatování.

Kartičky z aplikace AnkiDroid nemusí obsahovat jen písmo. Místo českého termínu si k anglickému můžete přidat třeba obrázek té věci, pokud vám to pomůže si ji snáz vybavit a učit se.

Jak správně psát a vyslovovat

Aplikace Grammarly hlídá váš psaný text. Upozorňuje vás na gramatické chyby, špatně umístěné či chybějící čárky, překlepy a chybný slovosled. Za špatně zvolená slova nabízí vhodnější synonyma. Můžete ji využívat rovněž na počítači ve svém prohlížeči a kontrolovat si například každý důležitý pracovní mail, který se chystáte odeslat.

Aplikace Záchranka funguje i v zahraničí. Češi si tak přivolají pomoc

Mobil

Díky Elsa Speak můžete procvičovat správnou anglickou výslovnost. Můžete si ji nastavit podle svých potřeb, které vás ke studiu vedou, a svých časových možností k dennímu cvičení.

S Cake můžete cvičit angličtinu z krátkých videí, třeba ze známých seriálů. I zde si můžete nechat hodnotit svou výslovnost a trénovat ji.

Slovníky

Pokud jste narazili na nějaké slovo, s nímž si nevíte rady, vyhledejte si jeho význam. Anglicko-český offline slovník vám pomůže kdykoliv. Funguje „oboustranně“, zadat do něj můžete české i anglické slovo.

IELTS Exam Preparation přináší několik tisíc slovíček, které zaručeně rozšíří vaši slovní zásobu. Můžete si prohlížet jejich slovníkové definice a trénovat, že je již umíte správně napsat.

Reklama

Výběr článků

Načítám