Hlavní obsah

Nainstalují jakýkoliv virus chtějí. Windows jsou děravé

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečnou zranitelnost odhalila ve svých operačních systémech společnost Microsoft. Chyba je natolik závažná, že se podnik rozhodl vydat aktualizaci i pro již nepodporované operační systémy Windows XP a Windows Server 2003. Uživatelé by tedy rozhodně neměli s instalací otálet.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

Chyba se týká operačního systému Windows 7 a některých dalších starších edic. Týká se vzdáleného přístupu na plochu, který nese název Remote Desktop Services.

Tuto službu mohou využít běžní uživatelé, aby se připojili vzdáleně na jiný stroj s operačním systémem od Microsoftu. Kvůli trhlině ale mohou v podstatě to samé udělat také počítačoví piráti. V podstatě mohou tedy napadený počítač ovládat na dálku, aniž by u něj museli sedět.

Mohou sledovat uživatele i přistupovat k datům

Snadno touto cestou mohou nainstalovat na daný stroj prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohou sledovat aktivitu uživatele nebo přistupovat k datům uloženým na disku.

„Protokol Remote Desktop Services, který slouží ke vzdálenému přístupu, postižen není. Chyba se týká autentizačního procesu, který může být na počítačích bez nainstalované opravy zneužit,“ přiblížili technickou stránku věci pracovníci amerického softwarového gigantu.

I pro nepodporované systémy

Objevená trhlina je velmi závažná, o čemž svědčí koneckonců také kroky Microsoftu. Podnik se totiž rozhodl vydat opravu i pro starší verze systému, pro které jinak již žádné aktualizace nevychází. Řeč je o zmiňovaných platformách Windows XP a Windows Server 2003.

S instalací aktualizace, kterou je možné stahovat prostřednictvím služby Windows Update, by tak uživatelé s ohledem na možná bezpečnostní rizika neměli rozhodně otálet. Zda se podařilo trhlinu již nějakému počítačovému pirátovi zneužít, není zatím jasné.

Operační systémy, kterých se trhlina týká
Windows 7
Windows Server 2008
Windows 2003
Windows XP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám