Hlavní obsah

Pozor na populární ruskou aplikaci Yandex Taxi, varovala Litva

Litevské úřady vyzvaly spotřebitele, zejména státní zaměstnance, aby si neinstalovali populární ruskou aplikaci pro rezervaci taxi, protože může nezákonně shromažďovat údaje o uživatelích. Před používáním aplikace varoval také premiér Saulius Skvernelis.

Foto: archív tvůrců

Yandex Taxi

Článek

Šéf národního střediska pro kybernetickou bezpečnost Rytis Rainys uvedl, že aplikace Yandex Taxi je intenzivně prověřována, ale mezitím "důrazně doporučuje neinstalovat si ji a nepoužívat ji, a to zejména pracovníkům státních úřadů", řekl Rainys agentuře AP.

Podnik provozující aplikaci sídlí v Amsterodamu, ale je součástí ruské společnosti Yandex, která provozuje stejnojmenný populární vyhledávač. Na litevský trh vstoupil minulý týden. Aplikace vyžaduje mimo jiné přístup k mikrofonům, kamerám a místní síti.

Podle předpisů EU

Ředitel pro strategii společnosti Yandex Aram Sargsjan agentuře Baltic News Service řekl, že společnost "zpracovává a ukládá údaje uživatelů (Evropské unie) přísně podle předpisů EU" a je ochotna se podrobit kontrole. "Jsme otevřeni a připraveni na jakékoli nezbytné kontroly. Všechna obvinění proti nám jsou nepodložená," prohlásil.

Yandex je jedna z nejúspěšnějších internetových společností v Rusku. Připadá na ni přibližně 65 procent všeho vyhledávání. Provozuje také populární aplikace pro mapy a dopravní informace.

Začátkem tohoto měsíce společnost pro sdílení jízdních kol Uber uvedla, že se s Ruskem spojila s Yandexem a pěti dalšími bývalými sovětskými republikami, neboť převzala kontrolu nad ruským trhem. Yandex bude vlastnit asi 59 procent a Uber zhruba 37 procent z kombinované společnosti.

Společnost Yandex taxi app říká, že má v litevském hlavním městě 300 vozů a její aplikace funguje na principu podobném ostatním společnostem, které sdílejí jízdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám