Hlavní obsah

Pozor na populární ruskou aplikaci Yandex Taxi, varovala Litva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litevské úřady vyzvaly spotřebitele, zejména státní zaměstnance, aby si neinstalovali populární ruskou aplikaci pro rezervaci taxi, protože může nezákonně shromažďovat údaje o uživatelích. Před používáním aplikace varoval také premiér Saulius Skvernelis.

Foto: archív tvůrců

Yandex Taxi

Článek

Šéf národního střediska pro kybernetickou bezpečnost Rytis Rainys uvedl, že aplikace Yandex Taxi je intenzivně prověřována, ale mezitím "důrazně doporučuje neinstalovat si ji a nepoužívat ji, a to zejména pracovníkům státních úřadů", řekl Rainys agentuře AP.

Podnik provozující aplikaci sídlí v Amsterodamu, ale je součástí ruské společnosti Yandex, která provozuje stejnojmenný populární vyhledávač. Na litevský trh vstoupil minulý týden. Aplikace vyžaduje mimo jiné přístup k mikrofonům, kamerám a místní síti.

Podle předpisů EU

Ředitel pro strategii společnosti Yandex Aram Sargsjan agentuře Baltic News Service řekl, že společnost "zpracovává a ukládá údaje uživatelů (Evropské unie) přísně podle předpisů EU" a je ochotna se podrobit kontrole. "Jsme otevřeni a připraveni na jakékoli nezbytné kontroly. Všechna obvinění proti nám jsou nepodložená," prohlásil.

Yandex je jedna z nejúspěšnějších internetových společností v Rusku. Připadá na ni přibližně 65 procent všeho vyhledávání. Provozuje také populární aplikace pro mapy a dopravní informace.

Začátkem tohoto měsíce společnost pro sdílení jízdních kol Uber uvedla, že se s Ruskem spojila s Yandexem a pěti dalšími bývalými sovětskými republikami, neboť převzala kontrolu nad ruským trhem. Yandex bude vlastnit asi 59 procent a Uber zhruba 37 procent z kombinované společnosti.

Společnost Yandex taxi app říká, že má v litevském hlavním městě 300 vozů a její aplikace funguje na principu podobném ostatním společnostem, které sdílejí jízdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám