Hlavní obsah

Írán zakázal státním institucím používat službu Telegram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán ve středu zakázal všem státním institucím používat šifrovanou komunikační službu Telegram. Někteří politici včetně duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího už své účty na telegramu zrušili. V Íránu má telegram 40 miliónů uživatelů, což znamená, že jej využívá každý druhý Íránec. Vláda tvrdí, že právě díky této komunikaci byly na přelomu roku organizovány protivládní protesty, při nichž zemřelo 25 lidí.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Logo aplikace Telegram

Článek

Íránská agentura ISNA připomíná, že Írán vydává zákaz několik dní po zablokování služby v Rusku. Obě země jsou spojenci syrské vlády. V Rusku má služba problém kvůli odmítnutí poskytnout tajné službě klíče k rozšifrování komunikace mezi uživateli.

Chameneí, který komunikuje hojně prostřednictvím sociálních sítí, svůj účet na telegramu zrušil už ve středu.

Zástupce íránské justice tento týden řekl, že zahraniční komunikační služby budou moci v Íránu fungovat, jen pokud získají vládní povolení a budou data uživatelů uchovávat v Íránu.

Dočasně byl telegram zablokován v lednu, když se bezpečnostní složky snažily zastavit vlnu protestů, které se konaly v 80 městech.

Írán nabízí několik vlastních komunikačních služeb, jako je Sorúš, která má pět miliónů uživatelů, nebo Gap s 1,3 milióny uživatelů. Twitter a Facebook jsou v Íránu zablokovány, avšak lidé se na ně dostávají s pomocí virtuální soukromé sítě (VPN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám