Hlavní obsah

Chytrá krabička na zastávkách poradí, kam jít. Studenti ukázali, jak zlepšit svět

Novinky, mif

O víkendu se konal v Praze největší český hackathon – soutěž, ve které jednotlivé týmy programátorů přinášely řešení, jak zlepšit a zjednodušit obyvatelům život ve městě pomocí moderních technologií. Akce se zúčastnil i tým z prestižní britské univerzity v Oxfordu, z vítězství se ale nakonec radovali Češi.

Foto: archív organizátorů

Vítězové a první místo – tým Student dreamers

Článek

První místo v hackathonu Ceehacks obsadil český tým Student dreamers, který si odnesl ceny za půl miliónu korun. Ten navrhl digitální jízdní řády s názvem Smart box. „Jde o zařízení, které se umístí na zastávky městské hromadné dopravy. Na webu nebo na displeji mobilu se ukáže nejen zastávka a trasa, ale například i nejbližší zajímavá místa v okolí, jako jsou zoo nebo dobrá restaurace,“ uvedl jeden ze členů týmu, Adam Rojík, který studuje na ČVUT.

„Například pro turisty, kteří město neznají, to bude přínosné,“ doplnil Rojík s tím, že Smart box bude mít v sobě zabudovaný také vlhkoměr, teploměr a zabezpečení proti vandalům.

Nejmladšímu účastníkovi bylo 13 let

Není bez zajímavosti, že letos vůbec poprvé mohly soutěžit také děti. Nejmladšímu účastníkovi bylo pouze 13 let a jeho tým se umístil na druhém místě s nápadem chytrého náramku, který je napojen na záchranný systém pro prevenci nehod.

S jedním z dalších nápadů přišel tým ToporAuto. Ten naprogramoval aplikaci automatického sběru dat o dírách v silnicích. „Tento nápad se nejvíce líbil jednomu z hlavních partnerů hackathonu, Škodě Auto DigiLab, a tak programátory ocenil šestiměsíčním pobytem ve Future mobility incubatoru v Drážďanech v hodnotě 15 000 eur, kde budou moci mladí inovátoři dotáhnout svůj nápad do konce a realizovat,“ uvedl k tomu Tomáš Studeník, organizátor pražského hackathonu a zakladatel Ceehacks.

Foto: archív organizátorů

Vítězové ceny od Škoda Auto DigiLab - pobyt ve Future mobility incubatoru v Drážďanech - tým ToporAuto.

Největšího české hackathonu Ceehacks se zúčastnilo celkem 18 tříčlenných týmů, a to z tuzemska i ze zahraničí. Všichni měli 48 hodin na to, aby na zvolená témata vymysleli konkrétní řešení, které může v praxi skutečně fungovat.

V letošním ročníku se soutěžilo ve 12 kategoriích týkajících se mobility. Mezi tématy byla například alternativní mobilita čili například car-sharing, bike-sharing, ale i navigace pro pěší. Dalšími tématy byly třeba senzory ve vozidlech a chytré parkování, bezemisní mobilita a snižování znečištění z dopravy, ekojízda, ale i navrhování zlepšení v oblasti autonomní dopravy a bezpečnosti jízdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám