Hlavní obsah

Zpomalování iPhonů půjde vypnout patrně až na jaře

Novinky, lez

Společnost Apple slíbila, že přidá do operačního systému iOS funkci, díky které půjde vypnout zpomalování chytrých telefonů iPhone. Nyní se však ukazuje, že si na tuto „vychytávku“ lidé počkají poměrně dlouho – nejspíše až do jara.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů vypukla krátce před koncem loňského roku. Tehdy se ukázalo, že americký počítačový gigant úmyslně zpomaluje starší iPhony. Testy ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %.

Podle Applu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy není baterie již ve 100% kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Apple čelí žalobám

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Odpůrci zmiňované funkce totiž poukazují na to, že americký počítačový gigant svá zařízení začal zpomalovat záměrně, aby donutil uživatele zakoupit nové přístroje. Kvůli tomu se Apple stal terčem žalob v USA, Francii a Itálii. [celá zpráva]

Nakonec se vedení společnosti rozhodlo zákazníkům ustoupit a do operačního systému iOS zabudovat funkci, díky které půjde úmyslné zpomalování vypnout. Kdy se tak stane, však americký počítačový gigant neprozradil.

Oprava se musí otestovat

Nyní se ukázalo, že funkci již podnik testuje. Jak upozornil server MacRumors, tento softwarový přepínač je již součástí testovací verze iOS 11.3, která je určena především pro vývojáře.

Než se odladí všechny chyby – a aktualizace bude puštěna mezi běžné uživatele – uplyne přinejmenším ještě několik týdnů, spíše však měsíců. Je tedy velmi pravděpodobné, že finální verze aktualizace bude k dispozici až zkraje jara.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám