Hlavní obsah

Více než polovina iPhonů a iPadů využívá nejnovější operační systém

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení společnosti Apple se pochlubilo, že operační systém iOS s pořadovým číslem 11 je nainstalovaný již na 59 % mobilních zařízení s logem nakousnutého jablka. Řeč je tedy především o chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad, tuto platformu nicméně využívá také multimediální přehrávač iPod Touch.

Foto: archív tvůrců

Operační systém iOS 11

Článek

Zájem o nejnovější verzi iOS není tak vysoký jako v minulých letech. Například loňská verze s pořadovým číslem deset byla nainstalovaná na polovině zařízení už v říjnu, tedy pouhý měsíc po vydání.

Operační systém iOS 11 na to potřeboval o více než měsíc delší dobu. To je poměrně překvapivé, neboť nejnovější verze této mobilní platformy přináší celou řadu šikovných vylepšení.

Nové a předělané aplikace

V nové aplikaci Soubory je například možné snadno procházet na jediném místě všechna svá data, nejen je prohledávat, ale samozřejmě také organizovat. V samostatné sekci jsou k dispozici naposledy otevřené soubory. Ať jsou uložené v jednotlivých aplikacích na iPadu, na jiných iOS zařízeních synchronizovaných s iCloudem, na iCloud Drivu, nebo v jiných cloudových službách. Třeba na Boxu nebo Dropboxu.

Práci usnadňuje také nový Dock, který je nyní přístupný všude, tedy nejen na ploše. Stačí přejet prstem nahoru a můžete z něj hned otvírat a přepínat aplikace. A natrvalo si do něj dát ty oblíbené. Na pravé straně Docku jsou k dispozici poslední otevřené aplikace a ty, co máte právě otevřené na iPhonu nebo Macu.

Foto: archív tvůrců

Operační systém iOS 11

Tvůrci zapracovali také na multitaskingu. V jakékoli aplikaci je tak možné otevřít druhý program přímo z Docku, obě jsou přitom stále aktivní. Na iPad přichází také funkce přetahování. Takže teď je možné přesouvat text, fotky a soubory z jedné aplikace do jiné. Chytnout a přesunout je možné prakticky cokoli a kdekoli na obrazovce.

Vylepšení se dočkal také App Store. Každý den v něm vycházejí články expertů, které upozorňují na zajímavé aplikace a hry. Obsahuje také samostatný panel Hry či seznamy nejrůznějších druhů aplikací. Podle Applu jde o největší proměnu App Storu od jeho startu, posoudit to můžete po stažení nové verze sami.

Pohodlnější psaní

Úpravami prošlo do značné míry také Ovládací centrum. Majitel iPhonu nebo iPadu si ho může upravit tak, aby v něm byly jen nejpoužívanější prvky. A je jedno, jestli budou chtít jedním klepnutím ztlumit světla v obývacím pokoji, nebo něco úplně jiného.

Velmi pohodlně je možné na iPhonu díky novému systému QuickType psát jednou rukou. Stačí podržet klávesu emotikonů nebo přepínání klávesnic, vybrat psaní jednou rukou a klávesy se posunou blíž k palci. Druhá ruka je pak klidně volná například pro držení kelímku s kávou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám