Hlavní obsah

Malování zmizí z Windows 10. Půjde ale doinstalovat

Novinky, rim

Společnost Microsoft se chystá odsunout na druhou kolej populární aplikaci Malování, která je nedílnou součástí Windows již poslední dvě desetiletí. Zmiňovaný program bude nahrazen modernějším, starší verzi však půjde snadno doinstalovat. Informovali o tom zástupci amerického softwarového gigantu.

Foto: Novinky

Malování je součástí Windows více než 20 let.

Článek

Microsoft se chystá na velkou čistku ve Windows 10. V rámci velké podzimní aktualizace tak bude řadu funkcí přidávat, ty méně používané naopak z desítek po instalaci updatu zmizí. Uživatelé tak přijdou například o spořiče obrazovky či Reader, tedy aplikaci pro čtení článků.

Na seznamu aplikací, které zmizí, se objevilo také Malování. Americký softwarový gigant jej skutečně z Windows 10 vyjme a nahradí tento nástroj modernější verzí Malování 3D, které je již nyní součástí desítek.

Foto: archív tvůrců

3D Malování

Jak už samotný název napovídá, v Malování 3D lze vytvářet jednoduše trojrozměrné objekty, měnit jejich barvy, přidávat nálepky nebo měnit 2D objekty v trojrozměrná umělecká díla. Výtvory lze navíc snadno sdílet s ostatními, využívat můžete 3D kresby ostatních i pro vlastní díla, pokud to jejich autoři dovolí.

Vzhledem k tomu, že tato dvě Malování se soustředí na něco jiného, očekávalo se, že je americký softwarový gigant ponechá v systému obě. Jak se nyní ukázalo, realita ale bude s dalším updatem jiná.

Nad starším Malováním však Microsoft hůl ještě zcela neláme. Uživatelé, kteří jej budou chtít po instalaci podzimní aktualizace i nadále používat, si jej budou moci stáhnout zdarma z internetového obchodu Windows Store.

Internet Explorer hraje druhé housle

Historicky to není poprvé, kdy se americký softwarový gigant rozhodl pohřbít svůj vlastní produkt. S příchodem desítek začal Microsoft odsouvat na druhou kolej i populární Internet Explorer, defaultně slouží k procházení webových stránek novinka zvaná Edge. [celá zpráva]

Že Internet Explorer hraje v Microsoftu druhé housle, není žádným tajemstvím. Naznačuje to i velká aktualizace Creators Update, která byla oficiálně vydána pro operační systém Windows 10 letos na jaře.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Co se webových prohlížečů týče, v rámci velkého updatu se totiž vývojáři zaměřili pouze na Microsoft Edge. Internet Explorer žádné zásadní novinky nepřinesl. Z toho se dá usuzovat, že se s ním do budoucna příliš nepočítá.

Sluší se připomenout, že Edge je po instalaci desítek přednastaven i jako defaultní internetový prohlížeč. Po Internet Exploreru musí ve Windows 10 uživatelé doslova pátrat.

Lze tedy předpokládat, že s ukončením podpory pro starší systémy – tedy pro sedmičky a osmičky – zástupci Microsoftu odstřihnou také Internet Explorer a dále budou nabízet jen Edge.

Oficiálně však tuto strategii zástupci amerického softwarového gigantu zatím nepotvrdili.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Edge

Reklama

Výběr článků

Načítám