Hlavní obsah

Chlouba britského námořnictva Queen Elizabeth používá Windows XP

Novinky, ort

Bezpečnostní experti neustále varují před tím, aby uživatelé nepoužívali již nepodporované operační systémy, jako je například Windows XP. V opačném případě totiž riskují, že se stanou terčem kybernetického útoku. Na této zastaralé platformě nicméně funguje největší válečné plavidlo v historii britského námořnictva – letadlová loď Queen Elizabeth.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská letadlová loď Queen ElizabethVideo: Reuters

 
Článek

Queen Elizabeth byla spuštěna na vodu v pondělí za velké parády. Loď s výtlakem 65 tisíc tun a délkou 280 metrů připomíná spíše plovoucí základnu, která je přeplněná nejmodernějšími letouny F-35 Lightning II. [celá zpráva]

Paradoxně i přes použití nejmodernějších technologií počítače na lodi údajně používají zastaralý operační systém Windows XP, který společnost Microsoft přestala podporovat již před lety. Upozornili na to redaktoři britského deníku Daily Telegraph, kteří si během spouštění lodi na vodu všimnuli, že je v řídicí místnosti na počítačových monitorech vidět logo XPček.

Nebezpečí kybernetického útoku

Okamžitě se tak objevily spekulace o tom, že právě použitý systém představuje největší slabinu lodi, která je jinak přeplněna moderními technologiemi. Právě redaktoři britského Telegraphu hovořili o tom, že „možnost případného kyberútoku je poměrně vysoká“.

Že je v počítačích na palubě skutečně nainstalovaný operační systém Windows XP, námořnictvo oficiálně nepotvrdilo. Britský ministr obrany Michael Fallon pouze zdůraznil, že všechny systémy lodi jsou zcela bezpečné a „řádně chráněny“.

Pokud jsou na počítačích skutečně nainstalována XPčka, je však toto tvrzení poměrně odvážné. Podle dřívější zprávy Security Intelligence Report 15 je riziko nákazy nějakým virem u tohoto systému šestkrát vyšší než v případě novějších Windows 8. U aktuálně nabízených Windows 10 bude tento poměr ještě mnohonásobně vyšší.

Britské daňové poplatníky vyšla nejnovější chlouba námořnictva Jejího Veličenstva na 3,1 miliardy liber, tedy zhruba 92,5 miliardy korun.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Queen Elizabeth v doku

Podpora pro Windows XP skončila již před lety. Microsoft sice funkčnost nijak neomezil, problém však představuje absence bezpečnostních záplat. Ty už pro nepodporované operační systémy až na naprosté výjimky nevychází. Bezpečnostní aktualizace dostává jen verze Windows XP Embedded, kterou používají například ještě některé bankomaty.

Windows XP stále používá jako svůj operační systém řada hardwarových zařízení, která s novějšími systémy nejsou kompatibilní, například obráběcí stroje či roboty na výrobních linkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám