Hlavní obsah

Apple vydává balík oprav, chyby mají všechny operační systémy

Novinky, ort

Velký balík aktualizací vydala tento týden společnost Apple. Chyby obsahují prakticky všechny její operační systémy, tedy verze pro klasické počítače, chytré telefony, tablety, ale například i nositelnou elektroniku. Trhliny obsahuje také webový prohlížeč Safari, upozornil Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: archív výrobce

Chyby obsahují prakticky všechny operační systémy Applu. (Ilustrační foto)

Článek

„Dotčený je operační systém macOS, mobilní operační systém iOS, systém pohánějící chytré hodinky Apple Watch - watchOS, ale také internetový prohlížeč Safari a multimediální aplikace iTunes,“ podotkl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Jak je z řádků výše patrné, chyb byla opravena celá řada. S instalací aktualizací se přitom nevyplácí otálet, neboť některé trhliny se týkají také bezpečnosti. Jedna z vydaných oprav řeší chybu v iOS, při jejím zneužití je možné iPhone odemknout i pomocí neautorizovaných Apple Watch, nastínil Bašta.

Převezmou kontrolu nad zařízením

„Některé zranitelnosti byly označeny jako kritické a jejich zneužití by mohlo umožnit útočníkovi převzetí kontroly nad zařízením,“ varoval bezpečnostní analytik.

Jinými slovy tedy mohou prostřednictvím některých trhlin kyberzločinci propašovat do zařízení s logem nakousnutého jablka prakticky jakýkoli škodlivý kód. Z napadeného stroje také mohou odcizit prakticky libovolná data.

Sluší se podotknout, že v bezpečí nejsou ani uživatelé Windows, kteří používají softwarové řešení od Applu. Tedy pokud mají nainstalovanou multimediální aplikaci iTunes či webový prohlížeč Safari. Ani v těchto případech se nemusí vyplatit otálení s instalací aktualizace.

Stahovat updaty je možné prostřednictvím automatických aktualizací v samotných operačních systémech nebo dotčených aplikacích, či prostřednictvím webových stránek společnosti Apple.

Chyby mají Office, Edge i Java

Chybám v tomto měsíci neunikly ani aplikace od společnosti Microsoft. Kritické bezpečnostní trhliny byly objeveny v internetovém prohlížeči Edge a kancelářském balíku Office. Stahovat aktualizace je nicméně také možné. [celá zpráva]

Naprostým rekordmanem v počtu nalezených trhlin je však společnost Oracle, která nabízí desítky nejrůznějších softwarových nástrojů a utilit pro korporátní klientelu, ale také programy pro běžné uživatele – například Javu. V aplikacích tohoto podniku bylo v lednu nalezeno 270 trhlin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám