Hlavní obsah

IPady a iPhony se naučí díky velké aktualizaci nové kousky

Novinky, chm

V pořadí již desátou verzi mobilní platformy iOS pro chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad vydala v noci ze středy na čtvrtek společnost Apple. Vývojáři se snažili především o to, aby byl nový systém daleko chytřejší – je tak schopen se spoustu funkcí učit automaticky. Novinku je již tradičně možné stahovat zdarma.

Foto: Apple

Ukázka z nového iOS 10

Článek

Chytřejší je v iOS 10 například práce s fotogalerií. Tato aplikace je schopná rozpoznávat jednotlivé fotografie uložené v telefonu a dokáže je automaticky řadit podle „zážitků“ v kolekcích.

Daleko rychlejší by také v nové verzi operačního systému mělo být psaní zpráv. Klávesnice se totiž bude učit styl komunikace uživatele, aby nabízela automaticky další slova textu bez nutnosti psát jednotlivá písmena.

Foto: Apple

Ukázka z nového iOS 10

Přepracované zprávy, pokročilé šifrování

Mimochodem právě zprávy se dočkaly poměrně zásadního vylepšení. Nově nabízí automatický náhled webových stránek, videí i obrazů z internetových kamer. Psát je navíc možné jednoduše rukou, jako kdyby byl prst tužka – podobně jako u Apple Watch.

Desítka také přináší pokročilé end-to-end šifrování, aby iPhony a iPady nemohly být tak snadno odposlouchávány. Další vylepšení se týkají designu, zcela přepracováno bylo kontrolní a notifikační centrum. Přibyla také podpora funkce 3D Touch pro další aplikace a widgety.

Foto: Apple

Ukázka z nového iOS 10

Siri je dostupná všem

Společně s desátou verzí iOS zpřístupnil americký počítačový gigant také vývojářský kit Siri i pro vývojáře, kteří nemají s Applem nic společného. Připomeňme, že Siri je virtuální asistentka, která se v minulých letech stala nedílnou součástí zařízení s logem nakousnutého jablka.

Na první pohled nemusí zveřejnění vývojářského kitu působit jako důležitá zpráva, opak je ale pravdou. Díky tomu budou schopni vývojáři do svých aplikací integrovat hlasové povely pro virtuální asistentku. Už nyní je jasné, že tyto vychytávky budou nabízet programy Runkeeper, Skype či Uber.

Operační systém iOS 10 je možné stahovat do počítačových tabletů iPad, chytrých telefonů iPhone a multimediálních přehrávačů iPod. A to prostřednictvím automatických aktualizací v podporovaných přístrojích, případně pomocí programu iTunes v počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám