Hlavní obsah

Windows 10 budou zadarmo už jen dva týdny

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně dva týdny bude ještě platit nabídka bezplatného přechodu na desítky ze starších verzí Windows. Poté již budou muset případní zájemci za nejnovější verzi operačního systému od společnosti Microsoft zaplatit.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Aktualizaci je zdarma možné provést do pátku 29. července. „Pak bude systém ve volném prodeji za plnou cenu,“ uvedl již dříve marketingový ředitel amerického softwarového gigantu Yusuf Mehdi.

Nejde přitom o zanedbatelnou sumu. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny Windows 10 v tuzemských obchodech začínají na 2531 Kč. V závislosti na konkrétní edici a prodejci se ale mohou vyšplhat klidně i na více než pět tisíc korun.

Aktualizace na desítky zdarma platí pro uživatele Windows 7 a Windows 8.1 (případně pro majitele chytrých telefonů s Windows Phone 8.1). Možnost bezplatného přechodu bude po zmiňovaném datu ukončena nejen pro majitele dosavadních instalací, ale také u nových počítačů. Pokud si tedy lidé koupí například notebook s předinstalovaným systémem Windows 8, nebudou moci přejít zdarma na Windows 10. Takových strojů jsou přitom v tuzemských obchodech stále desítky.

Na pultech obchodů se desítky objevily 29. července loňského roku. Od té doby si je nainstalovalo přes 300 miliónů lidí. V tomto čísle nejsou započítány jen klasické počítače, ale také například tablety a chytré telefony využívající desítky.

Chystá se balík oprav a vylepšení

Jak je z řádků výše patrné, letos v létě oslaví operační systém Windows 10 svoje první narozeniny. K této příležitosti americký Microsoft chystá uvolnit zdarma ke stažení velký balík oprav a vylepšení. Desítky se tak naučí úplně nové kousky.

Balík oprav a vylepšení se jmenuje „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace) a mělo by jít o obdobu klasického service packu, který americký softwarový gigant bezplatně nabízel i pro starší generace operačního systému Windows.

Jaká vylepšení Anniversary Update přinese, naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám