Hlavní obsah

Velká aktualizace pro Windows 10 bude zadarmo. Přinese opravy i vylepšení

Novinky, ort

Už za pár měsíců by měl operační systém Windows 10 nabídnout nové funkce. V létě totiž vyjde velká aktualizace, která kromě oprav přinese právě i nové softwarové vychytávky. Distribuována bude zadarmo. Zástupci amerického softwarového gigantu to uvedli na vývojářské konferenci Build 2016, která v těchto dnech probíhá v americkém San Francisku.

Foto: archív tvůrců

Operační systém Windows 10 (Ilustrační foto)

Článek

Příchod aktualizace se očekával již několik týdnů. Oficiálně jej ale lidé z Microsoftu potvrdili až nyní, byť většinu detailů stále ještě drží pod pokličkou.

Balík oprav a vylepšení se jmenuje „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace) a mělo by jít o obdobu klasického service packu, který americký softwarový gigant bezplatně nabízel i pro starší generace operačního systému Windows.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Šéf Microsoftu Satya Nadella na vývojářské konferenci Build 2016.

Podle slůvka „výroční“ se dá usuzovat, že update bude do světa vypuštěn na konci července. Právě tehdy se totiž desítky objevily na pultech obchodů.

Vylepšení by mělo být k dispozici hned několik, americký softwarový gigant ale prozatím potvrdil v podstatě pouze dvě. Jedno se týká podpory tzv. stylusů přímo v samotném operačním systému. Právě význam těchto speciálních per pro dotykové obrazovky by se měl výrazně zvýšit.

Počítače mají nahradit papíry s poznámkami

Zástupci Microsoftu totiž věří, že by klasické počítače a tablety mohly představovat plnohodnotnou alternativu pro obyčejné poznámky na papíru. Ty půjdou psát nově hned na hlavní obrazovce, přičemž ručně psanému textu budou schopny desítky porozumět a převést jej do digitální podoby.

Jak to bude fungovat v praxi, demonstrovali vývojáři na tiskovce prostřednictvím virtuální asistentky Cortany, kterou již operační systém Windows 10 obsahuje. Cortana dokázala přečíst rukou psaný text „zavolat zítra mámě“ a automaticky jej uložila jako upomínku do kalendáře. Uživatel se nemusel o nic starat, prostě jen na dotykový displej napsal jednoduchý vzkaz úplně stejně, jako kdyby psal na kus papíru.

Nově by mělo přibýt hned několik aplikací, které budou určeny speciálně pro práci se stylusy. Na dotyková pera bude údajně lépe připraven také kancelářský balík Office.

Staré aplikace na novém železe

Druhé vylepšení se týká spíše vývojářů, ale těžit by z něj mohli i samotní uživatelé. Desítky totiž dostanou nový nástroj zvaný Desktop App Converter. Ten by měl umožnit převést libovolnou starší aplikaci do univerzálního rozhraní Windows 10.

Sluší se připomenout, že desítky neběží pouze na klasických počítačích, ale také na chytrých telefonech a tabletech. Tato zařízení ale zpravidla nejsou pro provoz starších aplikací uzpůsobená. Jednoduchá úprava zdrojového kódu prostřednictvím Desktop App Converter by to ale měla změnit.

V praxi tak programátoři budou schopni uživatelům nabídnout daleko více aplikací, na které byli zvyklí ze starších verzí Windows. A to samozřejmě i hry.

Zástupci Microsoftu se na konferenci Build 2016 pochlubili i tím, že operační systém Windows 10 aktivně používá už přes 270 miliónů uživatelů. K dosažení této mety stačilo pouhých osm měsíců, a to především proto, že jsou desítky majitelům starších Windows nabízeny jako bezplatný upgrade. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám