Hlavní obsah

Bezplatná navigace Here pro mobilní Windows končí

Novinky, mif

K radikálnímu kroku se odhodlali vývojáři stojící za bezplatnou mapovou a navigační aplikací Here. Přestanou ji během příštího týdne na telefonech s mobilní verzí Windows podporovat. V létě pak populární program přestane fungovat úplně.

Foto: Profimedia.cz

Auto pořizující mapové podklady pro mapy Here

Článek

Aplikace Here by měla 29. března zmizet z internetového obchodu společnosti Microsoft. To jinými slovy znamená, že od příštího úterý ji už nebude možné stahovat.

Radovat se ale příliš nemohou ani uživatelé, kteří zvládnou stažení programu ještě před tímto datem. Po 30. červnu totiž přestane na Windows 10 Mobile fungovat.

Foto: archív tvůrců

Mapy Here na telefonu s operačním systémem Windows 10

Pouze na starší platformě Windows Phone 8 bude možné navigace Here provozovat, i když mapové podklady již nebudou aktualizovány. Na osmičkách totiž není možné aplikaci jednoduše vypnout, protože je integrována přímo do operačního systému.

„Mobilní mapovou aplikaci jsme vyvíjeli posledních asi deset let, v podstatě od doby, kdy přišly první chytré telefony s GPS. Jak se ale trh vyvíjí, musíme se snažit s ním udržet krok, a proto ukončíme podporu pro některé systémy,“ uvedl Pino Bonetti z týmu Here na oficiálních stránkách mapové aplikace.

Mapy patří německým automobilkám

Narážel přitom na to, že operační systém Windows se na chytrých telefonech netěší takové popularitě jako Android a iOS od Applu. Právě pro tyto dvě platformy bude bezplatná navigace Here vycházet i nadále.

To ale neznamená, že by na platformě mobilních Windows nebyla k dispozici bezplatná navigace, aplikaci Here totiž v „desítkách” nahrazuje systémová aplikace Mapy, která používá mapové podklady právě od Here, na čemž se do budoucna zatím nic nemění.

Za bezplatnou navigací Here stála dlouhá léta společnost Nokia. Loni však tuto mapovou službu koupily německé automobilky za 2,5 miliardy eur (67,8 miliardy Kč). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám