Hlavní obsah

Microsoft pohřbí poslední podporovanou verzi Windows XP

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft oficiálně ukončila podporu pro operační systém Windows XP už loni v dubnu. Podporována zůstala pouze tzv. Embedded verze. Ale i to má skončit, definitivní tečku za touto stařičkou platformou udělá americký softwarový gigant už za pár týdnů – příští rok v lednu.

Foto: archív tvůrců

Windows XP

Článek

„Od ledna 2016 končí podpora operačního systému MS Windows XP Embedded. Tento operační systém byl, a stále ještě je, využíván zejména v bankomatech a řídících počítačích technologických procesů,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj byla podpora Embedded verze prodloužena především proto, že se tak masivně používala v těchto důležitých odvětvích, jako je například bankovnictví.

Toho ale využívali i běžní uživatelé. „Existovaly též neoficiální postupy ukazující, jak využít softwarových záplat určených pro XP Embedded i u standardních Windows XP, což umožňovalo přežití tohoto operačního systému na mnoha domácích PC slabší konfigurace,“ konstatoval Bašta.

Žádné aktualizace

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC.

„Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků. S antivirem to bude jako pořídit si velmi bezpečné vchodové dveře do domu, ale klíč od nich schovat pod rohožku,“ uvedl již dříve manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice Lukáš Křovák.

Jde to i zadarmo

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ. [celá zpráva]

„Po tomto pravděpodobně již posledním hřebíčku do rakve dlouhou dobu nejoblíbenějšího OS již mají uživatelé pouze možnost přechodu na výkonnější hardware s novým operačním systémem, nebo nahradit XP některým z open source operačních systémů, jako GNU Linux či BSD,“ uzavřel bezpečnostní analytik týmu CSIRT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám