Hlavní obsah

Nový systém pro iPhony a iPady vyjde už příští týden

Novinky, ort

Společnost Apple uvolní finální verzi operačního systému iOS 9 už příští týden ve středu. Stahovat jej bude možné zdarma pro chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad a multimediální přehrávače s dotykovým displejem iPod Touch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka mobilní platformy Apple iOS 9Video: Reuters

 
Článek

Aktualizovat na iOS 9 bude možné přímo z podporovaných zařízení, prostřednictvím nabídky Aktualizace softwaru, která se ukrývá v nastavení mobilního zařízení. Seznam podporovaných zařízení naleznete ve sloupku vpravo.

Devátá generace mobilní platformy iOS zaujme na první pohled barevnějším vzhledem, který mimochodem v porovnání se současnou osmičkou působí i moderněji. Za líbivým pozlátkem se však ukrývá i celá řada funkčních vylepšení.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový mobilní systém iOS 9 bude daleko barevnější

Asi největšího vylepšení by se měla dočkat aplikace Mapy. Ta nově nabídne informace o veřejné dopravě. Při plánování nějaké cesty tak bude možné vzít v potaz, že půjdete kus pěšky a pak další část dojedete tramvají nebo autobusem.

Tato funkcionalita však bude zprvu dostupná pouze ve vybraných zahraničních městech, jako jsou například Londýn, New York, Chicago, Berlín či San Francisco. S Českou republikou se zatím vůbec nepočítá.

Nově bude díky aktualizaci například možné na zařízeních s logem nakousnutého jablka rozdělit obrazovku na dvě části. Funkce zvaná splitscreen tak umožní ovládat vcelku pohodlně dvě aplikace najednou na jednom přístroji.

Ukázka nové funkce splitscreen na iPadu

Vylepšení se dočkala také virtuální asistentka Siri, která je nyní výrazně inteligentnější. Například dokáže vytipovat oblíbenou hudbu podle toho, kde se zrovna nacházíte.

Pro jaké modely bude iOS 9 dostupný?

Apple iPhone 4S

Apple iPhone 5, 5S a 5C

Apple iPhone 6 a 6 Plus

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Apple iPad 2, 3 a 4

Apple iPad Air a Air 2

Apple iPad mini, mini 2 a mini 3

Apple iPad Pro

Apple iPod Touch 5. generace

Siri bere v potaz, kde zrovna jste, také u naplánovaných schůzek. Pokud máte mít například večeři v šest večer na druhé straně města, analyzuje dopravu a s dostatečným předstihem vás o schůzce informuje tak, abyste vše stihli včas. Už nikdy by se tak nemělo stát, že přijdete pozdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám