Hlavní obsah

Aktualizace promění počítač v továrnu na peníze. Uživatel ale nedostane nic

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemilé překvapení čekalo v minulých dnech na uživatele oblíbeného torrentového manažera uTorrent. Ten slouží ke sdílení dat na internetu. Společně s jeho aktualizací si totiž uživatelé stáhli do počítače také program na dolování bitcoinů. Upozornil na to server The Verge.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Uživatelé si mohli všimnout, že něco není úplně v pořádku, už podle citelného úbytku výkonu. Program zvaný LiteCoin, který byl přibalen k aplikaci uTorrent, totiž neustále běžel na pozadí a využíval prakticky všechny volné systémové prostředky.

LiteCoin je velmi známý program, který umožňuje lidem využít výkon své sestavy, aby „těžila“ na internetu virtuální měnu bitcoin. Tu pak mohou směnit za reálné peníze nebo jejím prostřednictvím platit v některých obchodech.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace uTorrent

Problém je v tom, že LiteCoin ukrytý v aktualizaci nevydělával majitelům počítačů ani korunu. Všechny vytěžené bitcoiny putovaly na zcela jiný účet – inzerentům, kteří tvůrcům uTorrentu zaplatili, aby byla aplikace LiteCoin přibalena k instalaci. Touto cestou si mohli vydělat nemalé finanční prostředky.

Podle tvůrců je vše v pořádku

K celé kauze se vyjádřili už i tvůrci aplikace uTorrent, podle nich je „vše v pořádku“. Uživatelé totiž s instalací softwaru Epic Scale, který obsahoval zmiňovanou utilitu LiteCoin, totiž souhlasili a nainstalovali si ji dobrovolně.

„Uživatelé mají možnosti doprovodný software instalovat či nikoliv, stačí věnovat pozornost samotné instalaci,“ podotkli tvůrci aplikace uTorrent s tím, že v jednom z kroků instalace mohou uživatelé odškrtnutím položky zvolit, zda má být další software skutečně nainstalován.

Problém je však v tom, že většina méně zkušených uživatelů při instalaci bez čtení jednotlivých kroků pouze kliká na položku další. A tím informace o instalaci doprovodných programů často přehlédnou.

Podniky, jež se zabývají šířením bezplatného softwaru, jako je například uTorrent, podobný obchodní model používají velmi často. Do instalačního procesu zakomponují také instalace dalších tvůrců – inzerentů, kteří jim za to platí. Inzerenti se tak snaží svůj software prostřednictvím populárnější aplikace dostat k co největšímu množství lidí.

Dolovací program byl přibalen poprvé

Zpravidla se tento systém používá pro instalaci nejrůznějších lišt do internetového prohlížeče nebo méně známých bezpečnostních programů. K instalaci bezplatného programu byl ale nástroj pro dolování bitcoinů přibalen vůbec poprvé.

Pokud lidé nainstalovali společně s aktualizací uTorrentu také program LiteCoin, mohou jej snadno odinstalovat jako jakoukoli jinou aplikaci. Možnost odinstalování naleznou v Ovládacích panelech pod položkou Programy a funkce.

Farmy počítačů pro dolování bitcoinů

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou. Mince jsou získávány pomocí počítačů se specializovaným softwarem, jako je například LiteCoin.

Čím je sestava výkonnější, tím dokáže získat více bitcoinů. Právě proto se snaží nejrůznější jedinci nebo dokonce i celé podniky ovládat co nejvíce cizích počítačů a vytvářet tak celé farmy zotročených strojů. Mince jsou však uvolňovány stále pomalejším tempem. Počet bitcoinů v oběhu se má v roce 2140 ustálit na hodnotě 21 miliónů.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici, jedna virtuální mince má aktuálně hodnotu cca šesti tisíc korun. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce na konci roku varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Program uTorrent slouží pro sdílení dat na internetu, jehož prostřednictvím si uživatelé navzájem ze svých disků poskytují nejrůznější soubory. Velmi často jsou touto formou šířeny také nelegální kopie autorsky chráněných děl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám