Hlavní obsah

Oprava nebezpečné chyby v Internet Exploreru je venku, Microsoft myslel i na Windows XP

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft vydala během prvního květnového dne záplatu pro nebezpečnou trhlinu v Internet Exploreru, kterou mohou kyberzločinci zneužít k neoprávněnému přístupu k cizím počítačům a k datům na jejich pevných discích. I přes předchozí vyjádření americký softwarový gigant opravu překvapivě nabízí i pro uživatele Windows XP.

Foto: koláž Novinky

Logo Internet Exploreru

Článek

„Bezpečnost našich produktů je něco, co bereme nesmírně vážně. Proto jsme chybu opravili rychle a pro všechny naše uživatele,“ uvedla generální ředitelka Microsoftu Adrienne Hallová k trhlině, která byla objevena na přelomu minulého a tohoto týdne.

Podle ní aktualizace vychází i pro Windows XP především proto, že chyba byla objevena velmi krátce po ukončení oficiální podpory – k tomu došlo 8. dubna. Další záplaty v případě, že se v budoucnu objeví nějaké chyby, by však lidé očekávat neměli.

„Skutečnost je taková, že hrozby, kterým dnes čelíme, předčily z bezpečnostního hlediska Windows XP. Vydání záplaty pro tento operační systém je výjimka, kterou jsme udělali s ohledem na nedávné ukončení podpory,“ konstatovala Hallová.

Windows XP jsou stále populární

Závažnost bezpečnostní chyby dokresluje i fakt, že vlády USA a Velké Británie uživatelům doporučily, aby přešli na jiné prohlížeče. [celá zpráva]

Windows XP – podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Podle společnosti Gemius stále existují státy, kde Windows XP využívá třetina obyvatelstva – Bosna a Hercegovina (38 %), Bulharsko (33 %), Rumunsko a Bělorusko (29 %). V České republice činil na začátku dubna podíl tohoto 13 let starého systému 22 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám