Hlavní obsah

Chytré telefony bude chránit před odposlechy speciální aplikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefonovat bez nebezpečí, že obsah hovoru někdo odposlouchává, bude brzy moct každý majitel chytrého telefonu. Umožnit by to měla aplikace, kterou dnes na veletrhu CeBIT představila německá firma Secusmart. Aplikace umožní zašifrovat hovory mezi uživateli a ukrýt i takzvaná metadata, tedy informace o tom, komu uživatel volá, uvedl server Spiegel Online.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Aplikace Secusmart

Článek

Při použití aplikace nebude telefon přenášet přímo hlas. Namísto toho rozdělí odchozí komunikaci do malých zašifrovaných datových balíčků, které aplikace v telefonu příjemce znovu převede do formy mluveného slova. Aplikace zatím funguje pouze v operačním systému Android, později by se ale měla rozšířit i na další platformy.

Aplikace zatím funguje pouze v operačním systému Android, později by se ale měla rozšířit i na další platformy. Zájem o zabezpečení telefonátů vzrostl v souvislosti s loňskou aférou s odposlechy, které prováděla americká rozvědka NSA. Na veřejnost se dostaly informace, že NSA odposlouchávala miliony lidí v Evropě a že monitorovala i hovory německé kancléřky Angely Merkelové.

Před odposlechy se dosud bylo možné chránit díky využití speciálních šifrovacích telefonů. Jejich pořízení ale bylo nákladné, a proto je využívaly především vlády. Pořízení aplikace bude podle serveru Spiegel Online levnější než nákup speciálního přístroje, a proto se dá očekávat větší rozšíření šifrované komunikace, mimo jiné do podniků, které se chtějí chránit před průmyslovou špionáží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám