Hlavní obsah

Vánoční shon nahrává počítačovým pirátům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během předvánočního shonu jsou počítačoví piráti velice aktivní. Používají důmyslné triky, kvůli kterým mohou důvěřivci přijít o peníze i zavirovat si počítač. Poradíme, jak na piráty vyzrát a na co si dát pozor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mezi nejčastější podvody na síti patří zavirovaná elektronická přání. Ta se šíří především prostřednictvím nevyžádané pošty. Výjimkou ale nejsou případy, kdy se takovéto zprávy objevovaly na sociálních sítích nebo v chatovacích programech. Přijít mohou klidně od přátel, kterým se již nezvaný návštěvník zabydlel v počítači a nemají o tom ani potuchy.

Škodlivými kódy jsou zamořeny také nejrůznější nabídky na výhodné nákupy na poslední chvíli v podvodných internetových obchodech. Do počítače jim lidé otevřou cestu ve chvíli, kdy se nechají zlákat atraktivní cenou a kliknou na nějaký odkaz.

Většinu podobných útoků je možné na první pohled rozeznat podle špatné češtiny. Přesto se kvůli této záležitosti poště ozvaly již stovky lidí.

Když se kybernetický nájezdník dostane k citlivým datům, je to pro něj jako objevit poklad.

Na útoky počítačových pirátů je vhodné být připraven celý rok. Lidé totiž na pevných discích uchovávají stále více citlivých informací. Vedle osobních fotografií také kopie občanských a řidičských průkazů, nejrůznějších smluv a samozřejmě i hesla k online účtům, a to zpravidla i včetně internetového bankovnictví.

Když se kybernetický nájezdník k takovým citlivým datům dostane, je to pro něj jako objevit poklad, na černém trhu totiž všechna data prodá za nemalé sumy. K průnikům jsou využívány viry a trojské koně.

Odhalit takové smetí pomáhají programy, z nichž každý se specializuje na něco jiného. Některé si dovedou poradit s trojskými koni či spywarem a další zase detekují takzvané keyloggery (program zaznamenávající stisk každé klávesy).

Jde to i zadarmo

Cena takovýchto aplikací se zpravidla pohybuje od 500 do několika tisíc korun. Vedle toho ale existují také bezplatné alternativy, které nejčastěji firmy nabízejí pouze k vyzkoušení a zaplatit chtějí až za pokročilejší verzi. Ale i proto, aby v nich mohly zobrazovat reklamu a tím vydělávat peníze.

Výsledky testů bezplatných a placených aplikací se různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými. Ty navíc často nabízejí více funkcí.

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Na PC by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. To samé platí také o firewallech i antispywarech. Vhodné je také pravidelně sledovat statistiky antivirových společností o nejrozšířenějších hrozbách. Tak je možné poznat, na co si dávat pozor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám