Hlavní obsah

iPad je stále králem počítačových tabletů, jeho podíl ale klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Android posiluje pozici na globálním trhu tabletů na úkor konkurenčního systému iOS od firmy Apple. Podle údajů výzkumné společnosti Strategy Analytics podíl Androidu na trhu ve čtvrtém čtvrtletí činil 39 procent, a vzrostl tak z předloňských 29 procent. Naopak podíl iOS se snížil na 58 procent oproti 68 procentům z roku 2010.

Článek

Třetí pozice patří firmě Microsoft. Operační systém Windows měl však na trhu podíl pouze 1,5 procenta, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Dodávky tabletů na trh ve čtvrtém čtvrtletí stouply o 10,7 procenta na 26,8 miliónů kusů. Apple dodal za říjen až prosinec na trh 15,4 miliónů svých iPadů. Tabletů s operačním systémem Android bylo dodáno na trh 10,5 miliónu. Za celý loňský rok se dodávky tabletů na trh prudce zvýšily na 66,9 miliónů z 18,6 miliónů v roce 2010.

Zamávat se statistikami by letos mohl příchod nové generace iPadu. V pořadí již třetí iPad plánuje podle neoficiálních informací Apple představit 24. února, na narozeniny bývalého ředitele a jednoho ze spoluzakladatelů firmy Steva Jobse. [celá zpráva]

Jobs zemřel minulý rok v říjnu v 56 letech. V minulosti se potýkal s rakovinou a roku 2009 podstoupil transplantaci jater. V srpnu minulého roku se vzdal pozice ředitele firmy, což byl jasný znak toho, že jeho zdravotní stav je vážný. [celá zpráva]

Android využívá několik výrobců tabletů, včetně firem Amazon a Samsung. Apple svůj iOS používá jen ve svém vlastním tabletu iPad. Android je rovněž jedním z nejvíce využívaných operačních systémů na trhu chytrých telefonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám