Hlavní obsah

Internet Explorer slaví 15. narozeniny

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 15 lety, v úterý 15. srpna 1995, představila americká společnost Microsoft první verzi svého programu Internet Explorer. Ten je v současnosti nejrozšířenějším webovým prohlížečem na světě. Na záda mu ale dýchají konkurenční aplikace.

Foto: Novinky

Internet Explorer 8

Článek

Většina uživatelů prohlíží webové stránky přes Internet Explorer od Microsoftu (IE). Zdatná konkurence mu ale již několik let roste v dalších prohlížečích, jako je Firefox od Mozilly, Chrome, Safari od Applu nebo Opera.

Za posledních 15 let prodělal Internet Explorer řadu změn. Aktuálně pracují programátoři amerického softwarového giganta v pořadí již na deváté verzi programu.

První beta verze Exploreru 9 bude představena ve středu 15. září 2010. V tento den bude zároveň prohlížeč možné volně stahovat k testování. Dostupný by měl být v několika jazycích, a to i v češtině.

Popularita Exploreru klesá

Internet Explorer je podle statistik Net Applications v celosvětovém měřítku nejoblíbenějším internetovým prohlížečem. Jeho podíl však neustále klesá. Za poslední rok dokonce téměř o deset procent.

Loni v červnu ovládal IE 67,77 procenta trhu. Druhá příčka tehdy patřila Firefoxu (23,84 %) a třetí Safari (3,53 %). V polovině loňského roku začal Explorer pomalu ztrácet, až letos v červnu klesl k 60% hranici.

Druhým nejoblíbenějším prohlížečem je aktuálně Firefox (24 %) a třetím Google Chrome (7 %). Do první pětky se dostaly také Safari (5 %) a Opera (2 %). Desítkám zbylých prohlížečů patří minoritní podíl trhu (celkově 2 %).

Pro příklad: Novinky.cz, server deníku Právo a vyhledávače Seznam, četli v červnu uživatelé z 54 procent ve verzích prohlížeče Internet Explorer, z 36 procent ve Firefoxu, pět procent čtenářů používalo Chrome a stejný počet Operu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám