Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci lákají na zprávy z Mistrovství světa ve fotbale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Skandální zprávy z mistrovství světa ve fotbale." Podobné titulky jsou lákavým soustem pro každého vášnivého fotbalového fanouška. Ovšem pokud na e-mail, který je nabízí, klikne, může skončit třeba na webových stránkách "kanadské lékárny", a ne na novinkami bublajícím zpravodajském serveru z JAR, který očekával, napsala agentura Bloomberg.

Foto: Novinky

V rámci celého e-mailového světa je téměř 90 procent zpráv spam.

Článek

Mistrovství světa je prostě třeba přidat na seznam důvěrně známých předmětů - prodloužení penisu, nabídek rychlého zbohatnutí, zlevněných kanadských léků - využívaných jako návnada pro kliknutí některými online marketingovými obchodníky. Podle zprávy softwarové firmy Symantec byla od letošního března až čtvrtina veškerého celosvětového spamu spojená se šampionátem ve fotbale.

Není se čemu divit. Stovky miliónů fanoušků po celém světě jsou přilepeni k televizním obrazovkám a sledují zápasy MS. Mezinárodní fotbalová federace FIFA odhaduje, že finále posledního světového šampionátu v roce 2006 sledovalo 715 miliónů lidí. Při odhadem 120 miliardách nových spamů zahlcujících denně internet je obvyklým trikem marketingových šíbrů chňapnout po nejžádanějších námětech, o kterých si lidé prostě musejí - a chtějí - číst.

Spameři prohledávají zpravodajské servery a pátrají po celosvětových událostech, které budou moct vplést do kolonky předmět v hlavičce e-mailové zprávy. Antispamoví profesionálové uvádějí, že každá sledovaná událost se může stát předmětem - pomoc krachujícím bankám, konfiskace domů, ropná skvrna v Mexickém zálivu. "Použijí cokoli, jakoukoli velkou událost nebo mezník," říká analytik Paul Wood, který pracoval na zprávě Symanteku.

Devět zpráv z deseti jsou spamy

V rámci celého e-mailového světa je téměř 90 procent zpráv spam, dodává zpráva firmy Symantec. Provozní náklady spamerů jsou tak nízké, že vydělávají, i když nákup doopravdy uskuteční jen nepatrná část příjemců. Odhadem to udělá jen jeden z 12 miliónů lidí, uvádí společná studie Kalifornské univerzity a neziskového počítačového výzkumného střediska International Computer Science Institute (ICSI).

Tento průmysl produkuje roční zisky ve výši možná stovek miliónů dolarů, přičemž náklady na posílání spamů jsou "prakticky nulové," uvádí spoluautor studie Stefan Savage.

Generátory spamů používají nejžádanější témata, aby nalákaly uživatele internetu ke kliknutí na odkazy, kde na ně čekají servery nabízející zboží, sbírající o nich osobní informace anebo shromažďující IP adresy, které spameři mohou využít k rozesílání dalších nevyžádaných e-mailových zpráv.

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám