Hlavní obsah

Microsoft smí i přes nepříznivý verdikt soudu prodávat textový editor Word

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Redmondský softwarový gigant Microsoft získal od odvolacího soudu povolení, aby mohl na území USA prodávat textový editor Word, a to i přes nepříznivý verdikt okresního soudu v Texasu. Ten letos v srpnu zakázal firmě prodávat kvůli patentovému sporu všechny programy, které používají takzvaný Open XML formát.

Foto: Novinky

Kancelářský balík Mifrosoft Office 2007

Článek

Patentový spor vedl Microsoft u texaského soudu s malou torontskou společností i4i, která má jen pár desítek zaměstnanců. Podle firmy softwarový gigant využívá její patent z roku 1998, který se zabývá oddělením obsahu dokumentu od jeho architektury nebo formy.

Texaská justice dala firmě i4i za pravdu, a tak měly podle původního verdiktu zcela zmizet do 60 dnů z pultů obchodů všechny textové editory, které pracují se souborovými formáty DOCX a DOCM, což se týká především již zmiňovaného textového editoru Word 2007.

Zákaz prodeje a pokuta 5,2 miliard korun

Krom zákazu prodeje by podle verdiktu soudce Leonarda Davise měl Microsoft společnosti i4i zaplatit ještě jako odškodnění 290 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 5,2 miliardy korun. 

Žaloba se však vztahuje například i na další technologie, které používá například operační systém Windows Vista.

Softwaroví odborníci nicméně proti rozhodnutí namítají, že patentovaný standard je možné považovat za značně obecný, protože popisuje, jak některé programy pracují s informacemi v dokumentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám