Hlavní obsah

Počítačová SiSi slibuje převrat v komunikaci s neslyšícími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačová technologie SiSi může být jednoho dne velkým pomocníkem pro všechny neslyšící. Díky ní odpadne nutnost používat tlumočníka, který převede mluvenou řeč do znakového jazyka.

Článek

SiSi (Say It Sign It čili v překladu Řekni to, ukaž to) automaticky převádí mluvená slova do znakové řeči. Tu na obrazovce stolního počítače, televize nebo notebooku předvádí animovaná postava.

SiSi využívá hned několik počítačových technologií. Modul rozpoznávání řeči převádí mluvené slovo do textové podoby, intepretovaného následně prostřednictvím SiSi do gest. Těmi je rozhýbána animovaná postava mluvící znakovou řečí.

:. Digitální "Marc" je příkladem personifikace komunikačního systému SiSi.

SiSi, která se narodila ve vysokoškolském ústavu University of East Anglia, zatím není plně hotová. Práce na ni začal výzkumný tým z laboratoří IBM v Hursley. Projekt byl součástí globálního studentského programu Extreme Blue.

"Až bude tento systém plně vyvinut, vždy se při jeho zapnutí objeví v rohu displeje animovaná postava. Její velikost a vzhled si uživatel nastaví podle svých osobních preferencí," dodali zástupci IBM.

Reklama

Výběr článků

Načítám