Hlavní obsah

Přes Skype se stále šíří počítačový virus Ramex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přes komunikační sítě Skype se začal rychle šířit nový počítačový virus známý také jako Ramex. Po stažení infikované přílohy, která se tváří jako obrázek nebo video, se vir začne z infikovaného počítače rozesílat přes Skype na další adresy. Uvedly to počátkem týdne antivirové firmy Sophos a Eset.

Článek

Počítačový virus W32/Pykse-C (známý také jako Ramex, Skipi nebo Pykspa) se šíří přes komunikátor Skype v mnoha různých jazycích. Nikoho nepřekvapí angličtina a ruština, zhoubný soubor umí mimo jiné také litevsky.

Příjemce viru dostane přes Skype zprávu, která jej vyzve ke kliknutí na odkaz budící zdání, že vede ke stažení JPEG obrázku nebo například videa z YouTube. Namísto něj se však do počítače nahraje samorozbalovací spustitelný archiv s příponou SCR a infikuje počítač.

Virus se již objevil i mezi českými uživateli. Skype vydala návod, jak jej lze z napadeného počítače odstranit. Výrobci antivirů často nabízejí vlastní řešení, která se s tímto zhoubným programem snadno vypořádají.

Mnoho uživatelů osobních počítačů však neudržuje svůj systém aktualizovaný či vůbec nemá nainstalovaný antivirový program. Jsou pak pro Ramex snadným cílem.

Skype má v současnosti přes 220 miliónů uživatelů, on-line je zhruba deset miliónů. Podle zástupců firmy Eset se nákaza může týkat desítek tisíc účtů. "Na infolinku Eset od pondělí volá mnohem více lidí než v normální dny, takže to má dopad i u nás," uvedl mluvčí Esetu Jakub Lohniský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám