Hlavní obsah

Příjmy Microsoftu mají letos 1,1x převýšit rozpočet ČR

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním čtvrtletí tohoto roku Microsoft splnil očekávání finančních analytiků. Prodeje nového operačního systému Windows Vista a Office 2007 byly podle firmy velmi dobré a nastartovaly vyšší tržby společnosti. Microsoft věří, že v tomto roce vydělá 56,5 až 57,5 miliardy dolarů, tedy asi 1,1 biliónu korun. S tím souhlasí i většina dotázaných finančních expertů.

Článek

Pro ilustraci: rozpočet Česka, jak jej koncem loňského roku schválila Sněmovna, počítá s příjmy ve výši 949,5 miliardy korun.

Microsoft ve čtvrtek uvedl, že v prvním kvartálu vydělal 4,93 miliardy dolarů, tj. asi 50 centů na akcii. Celkové příjmy firmy za tři měsíce do 31. března činily 14,4 miliard dolarů.

Loni firma ve stejném období vydělala 10,4 miliard dolarů, čistý zisk byl zhruba poloviční (2,98 miliard dolarů, 29 centů na akcii).

Vista a Office Microsoftu pomohly

Současné finanční výsledky jsou v souladu s očekáváním Microsoftu, který v lednu předpovídal kvartální výdělky ve výši 13,7 - 14 miliard dolarů a zisk na akcii od 46 - 47 centů.

Pro příští čtvrtletí firma předpovídá zisky ve výši 13,1 - 13,4 miliard dolarů, výnosy na akcii 37 - 39 centů. Analytici z Wall Streetu očekávají zisk rovný 13,31 miliardám a 40 centům na akcii.

Microsoft rovněž odhadl výdělky pro celý rok. Společnost má utržit 56,5 až 57,5 miliard dolarů, tj. kolem 1,1 biliónu korun, výnos na akcii bude v rozmezí od 1,68 do 1,72 dolaru. S tím souhlasí také celá řada analytiků, firma se podle nich v souvislosti s očekávanými výdělky příliš nemýlí.

Posílily MSN a Windows Live

Microsoft nebyl loni "příliš šťastný" z vývoje tržního podílu jeho online služeb. Dnes by tomu mělo být jinak - firma si pochvaluje asi 11procentní růst zájmu o MSN a Windows Live produkty.

Microsoft se zakousl rovněž do trhu s herními systémy. Firma prodala už 500 000 konzolí Xbox 360 [celá zpráva] a jak přiznal manažer Microsoftu Healy v rozhovoru pro server News.com.com, "nevedeme si (Microsoft) na trhu vůbec špatně."

Healy dodal, že trh s osobními počítači vzrostl dokonce více, než firma předpokládala a že je Microsoft potěšen dobrým přijetím operačního systému Windows Vista a balíku Office 2007.

Společnost věří, že se operačním systém WIndows Vista bude na celkových prodejích jeho softwarových produktů v příštím roce podílet 85 procenty, zbytek do 100 procent připadne staršímu OS Windows XP, o který je stále zájem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám