Hlavní obsah

Windows Vista se špatně prodává, Microsoft viní piráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Microsoft bojuje s nedobrými prodejními výsledky programu Windows Vista. Loni analytici předpovídali, že se v roce 2007 počet prodaných kopií Visty vyšplhá k 90 miliónům, podle Microsoftu byly jejich odhady "trochu agresivní".

Článek

Prodejnost Visty se porovnává s odbytem operačního systému Windows XP, který byl uveden na trh v roce 2001. Během prvního roku se XP prodalo kolem 67 miliónu kopií. Vista je na tom v současnosti alespoň podle analytiků o poznání hůře - společnost PC Advisor tvrdí, že se Vista prodává asi o 40 procent hůře než Windows XP v roce 2001.

Jeden z představitelů Microsoftu Steve Balmer je přesvědčen, že za špatným prodejem Visty stojí zejména softwarové pirátství. Balmer uvedl, že Microsoft musí s piráty bojovat ještě tvrději než dosud a chránit tak prodej Visty na celém světě.

Míru pirátství je potřeba redukovat

"Redukce pirátství může stát za vyššími příjmy z prodeje Visty, myslím si, že ještě tento rok podnikneme další kroky proti pirátům," uvedl Balmer podle deníku Arnet.com.au s tím, že firmy vidí velké příležitosti na rozvíjejících se trzích v Číně, Indii, Brazílii, Rusku a dalších. Problémem však je, že je míra pirátství v těchto krajinách velice vysoká.

S určitou obhajobou softwarového pirátství se nedávno setkal také Bill Gates, zakladatel Microsoftu. Na konferenci k otevírání technického centra Microsoftu v Bukurešti vystoupil rumunský prezident Traian Basescu.

Podle deníku Washington Post Basescu podotkl, že rumunský IT průmysl je slavný jen díky počítačovým pirátům. [celá zpráva]

Právníci Microsoftu tvrdí, že celosvětově je asi jedna třetina programů z laboratoří Microsoftu provozována nelegálně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám