Hlavní obsah

Microsoft s Fordem uvedli software pro automobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový zábavní a komunikační systém, který běží na softwarové platformě Microsoftu, představila americká automobilka Ford. Microsoft věří, že by se program "Sync" mohl časem dostat do 600 miliónů osobních vozů celého světa.

Článek

Systém Sync zjednodušeně řečeno zvyšuje možnosti propojitelnosti palubního počítače v automobilu. Podle Fordu tak program dovolí provádět hands-free telefonáty, spouštět hudbu z digitálních (kapesních) přehrávačů a díky hlasovému syntetizátoru může také nahlas předčítat SMS zprávy.

Ford a Microsoft oznámily příchod nového programu na výstavě Consumer Electronics Show v Las Vegas a North American International Auto Show v Detroitu. Vedení Microsoftu se odmítlo vyjádit k tomu, zda nabídne Sync i jiným automobilkám, firma nicméně doufá, že systém postupně rozšíří do více než 600 miliónů vozů na celém světě.

Ford zamýšlí programem Sync vybavit dvanáct modelů pro rok 2008, v budoucnosti systému Sync neunikne žádný z modelů, které mají být nabízeny pod značkou Ford, Lincol a Mercury.

Sync pracuje s bezdrátovým rozhraním Bluetooth a například mobilní telefony bude možné ovládat přes funkční klávesy umístěné na volantu nebo přes hlasové příkazy. Co se týče čtení textu z příchozích SMS zpráv, je Sync schopen také překládat "smajlíky" nebo obecně užívané zkratky pro vyjádření pocitů.

Microsoft nevyrábí programovou výbavu pouze pro automobilku Ford. Společnost rovněž vyvinula palubní informační a komunikační systém pro italský Fiat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám