Hlavní obsah

Šťastný Nový rok, přeje počítačový virus

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O počítačovém viru, který se snaží napadat osobní počítače pod záminkou, že obsahuje novoroční přání, informovala závěrem minulého týdne společnost iDefense Labs. Čechů se však tato digitální nákaza nejspíše příliš nedotkla - e-mail je totiž celý napsán v angličtině.

Článek

E-maily, které obsahují v úvodu zmíněný počítačový virus, jsou nadepsány titulkem "Happy New Year". Jejich přílohou je spustitelný soubor postcard.exe či jeho komprimovaná varianta postcard-zip.

Jestliže uživatel přílohu zprávy otevře, začne software stahovat další škodlivé programy z internetu, které se snaží napadnout počítač s operačním systémem Windows.

Počítačový vir rovněž vyhledává v systému další e-mailové adresy a škodlivými maily pak spamuje všechny nalezené počítače.

Bezpečnostní experti se domnívají, že jsou přílohy těchto "novoročních" e-mailů postaveny na upravené variantě trojského koně "Warezov", který se internetem šířil v listopadu.

Podle iDefense bylo na přelomu roku nakaženo tímto virem více než 160 e-mailových serverů, které škodlivý kód distribuovaly po světové síti. Firma se domnívá, že v současnosti může internetem kolovat kolem dvanácti různých variat tohoto trojského koně.

Stejně jako mnoho jiných trojských koňů, ani "Happy New Year" nemusí být správně detekován antivirovým softwarem. Uživatelé by proto měli být zvlášť opatrní při otevírání e-mailových příloh.

Reklama

Výběr článků

Načítám