Hlavní obsah

Zbývá jen pár dní. Některým lidem přestane fungovat internet v mobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci Vodafonu by měli zbystřit. Příští týden – ve středu 31. března – totiž nejmladší český operátor vypne svou 3G síť. Kvůli tomu některým lidem přestane fungovat v jejich mobilních přístrojích internet. Mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec nicméně již dříve uvedl, že se to týká naprosto minoritního zlomku uživatelů.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Lidé více a více využívají internet v mobilním telefonu a my jim chceme zajistit dostatečně kvalitní připojení, proto vypínáme 3G. Takto uvolněné frekvence dnes dokážeme využít mnohem lépe a efektivněji v sítích modernějších generací. To znamená 4G, ale hlavně nejnovější 5G síť,“ vysvětlil Slavomír Slanina, ředitel pro rozvoj sítí Vodafonu.

Luštinec upřesnil, že se změna dotkne pouze jednoho procenta zákazníků. „Více jak 99 % zákazníků se změna nedotkne, protože využívají novější přístroje a SIM karty, které už dnes fungují na rychlejší 4G LTE síti. Naopak výhody přinese vypnutí 3G brzy všem, kteří chtějí využívat mobilní internet, uvolněné frekvence totiž poslouží pro posílení novějších technologií 4G LTE a 5G,“ prohlásil mluvčí Vodafonu.

Vodafone vypne 3G síť. Už na konci března

Mobil

Kolik přesně to je zákazníků, však neupřesnil. Všichni lidé, kteří spoléhají výhradně na 3G, však budou muset vyměnit své zařízení, pokud tedy nechtějí přijít o internetové připojení. V rámci Vodafonu totiž budou od nadcházejícího měsíce dostupné pouze 2G, 4G a 5G sítě.

„Jen během posledních dvou let se snížila vytíženost 3G sítě u Vodafonu na desetinu. V tuto chvíli to znamená, že 3G využívá méně než 1 % zákazníků, z nichž se vypnutí citelně dotkne pouze datových uživatelů – pouhých 0,4 % zákazníků. Kdo totiž chce telefonovat nebo psát SMS, ani starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává,“ konstatoval Luštinec.

Vypnout 3G vysílače se chystají v dohledné době i další tuzemští operátoři. Je to nezbytné, aby se mohl více rozšířit 5G internet. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Technologie 3G míří do důchodu. Jak šel čas s mobilními sítěmi

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám