Hlavní obsah

Žádnou komunikaci necenzurujeme, ohradilo se Xiaomi proti varování Litvy

Litva v úterý vyzvala své občany, aby nekupovali mobilní telefony od čínské společnost Xiaomi. Zdůvodnila to tím, že zařízení „mají zabudovanou schopnost rozeznat a cenzurovat obsahy, které vadí Pekingu“. Ve středu se však zástupci společnosti Xiaomi proti tvrzení Litevců ostře ohradili.

Foto: archív výrobce

Smartphone od Xiaomi (ilustrační foto)

Článek

„Zařízení Xiaomi v žádném případě necenzurují příchozí ani odchozí komunikaci uživatelů. Společnost Xiaomi nikdy neomezovala a neblokovala a ani nikdy nebude omezovat a blokovat jakékoli osobní chování uživatelů smartphonů Xiaomi, ať už se jedná o vyhledávání, volání, procházení webu nebo používání komunikačního softwaru třetích stran,“ uvedlo pro Novinky.cz české zastoupení společnosti Xiaomi.

Zdůraznili přitom, že „společnost Xiaomi plně respektuje a chrání zákonná práva všech uživatelů a dodržuje obecné nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR)“.

Nekupujte čínské telefony Xiaomi, vyzvala Litva občany

Mobil

Litva v úterý uvedla, že nová zařízení od firmy Xiaomi dovedou například cenzurovat věty „Svobodný Tibet” či „Dlouhý život nezávislému Tchaj-wanu” a zhruba dalších 400 slov a výrazů. V zařízeních, jež směřují na trh v Evropské unii, je tato schopnost prý deaktivovaná, podle litevského úřadu ji však je možné spustit na dálku.

„Naše doporučení je nekupovat si nové čínské mobilní telefony a zbavit se těch koupených, jak to je jen možné,” uvedl náměstek litevského ministra obrany Margiris Abukevicius.

Vztahy s Litvou a Čínou jsou nicméně v posledních týdnech velmi napjaté. A to kvůli tomu, že Tchaj-wan, který Peking považuje za vzbouřeneckou provincii, ohlásil změnu názvu svého zastoupení ve Vilniusu. To míní přejmenovat na Tchajwanské zastoupení.

Jinde v Evropě používá název odkazující pouze na hlavní město Tchaj-pej. Čína následovně povolala svou velvyslankyni ve Vilniusu ke konzultacím do vlasti. Litvu vyzvala, aby učinila totéž se svým velvyslancem v Pekingu.

Reklama

Související články

Evropskému trhu se smartphony kraluje Xiaomi

Na evropském trhu se smartphony se ve druhém čtvrtletí nejvíce dařilo čínské společnosti Xiaomi. Té totiž patří v prodejích chytrých telefonů absolutní...

Výběr článků

Načítám