Hlavní obsah

Za mobilní internet navíc si lidé připlatí, jinak je O2 odstřihne

Novinky, mif

Velké změny čekají od léta zákazníky O2. Tento operátor se totiž rozhodl zrušit možnost bezplatného surfování po vyčerpání datového limitu. Za internet navíc si tak lidé podle nových pravidel budou muset připlatit, jinak je O2 odstřihne. Novinkám to potvrdila tisková mluvčí operátora Lucie Pecháčková.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O2 doposud praktikovalo tzv. FUP limit. Za touto zkratkou se skrývá anglický pojem Fair Use Policy (politika férového použití). V praxi tak měli uživatelé paušálních služeb nastaven určitý limit pro přenesená data – například 1 GB. Když jej vyčerpali, připojení se jim automaticky zpomalilo.

Pokud chtěli surfovat opět vyšší rychlostí, museli si dokoupit další datový balíček. To jinými slovy znamená, že pokud jim stačilo pomalé připojení, nikdo jejich přístup k internetu a počet stažených dat jakkoliv neomezoval.

To se ale nyní chystá O2 změnit. „Operátor O2 od poloviny července již nebude svým zákazníkům nabízet nezpoplatněná data nad rámec datového limitu,“ uvedla pro Novinky.cz Pecháčková.

Podle ní tímto krokem vychází O2 vstříc svým zákazníkům. „Při zpomalené rychlosti po vyčerpání základního objemu dat připojení nefunguje spolehlivě, stránky se nenačítají správně. Zákazníci jsou pak nespokojení a obracejí se na nás s tím, že se jedná o chybu sítě. Proto jsme se rozhodli zpomalená, nezpoplatněná data již nenabízet a zákazníkům dál nabízet data nad rámec základního objemu za výhodnou cenu,“ konstatovala mluvčí O2.

200 MB bude stát stovku

Sama však zároveň připustila, že jedním z dalších důvodů je současný trend narůstajícího počtu uživatelů, kteří bez řádné úhrady spotřebují násobně více dat, než si ve svém základním balíčku zaplatí. „Změna se týká 4 % zákazníků, kteří však spotřebují 13 % celkového objemu přenesených dat. Takový stav není férový vůči těm klientům, kteří si řádně hradí balíček s dostatečně vysokým datovým limitem,“ zdůraznila Pecháčková.

Změna se ale pochopitelně dotkne také uživatelů, kteří internet v mobilu nijak dramaticky nepoužívají a datový limit vyčerpají pouhý den či dva před koncem zúčtovacího období. Doposud takto krátké období mohli přečkat pouze s pomalejším připojením, podle nových pravidel se však nepřipojí vůbec.

Ceny balíčků a jejich velikost se budou lišit podle zvoleného mobilního tarifu. Například za 200MB balíček u tarifu Free O2 Plus lidé zaplatí bez koruny rovnou stovku. Ceny dalších balíčků naleznete v tabulce níže:

Ceny datových balíčků u O2
TarifBalíčekCena
Free O2 6050 MB49 Kč
Free O2 Plus200 MB99 Kč
Free CZ1,5 GB149 Kč
Free Evropa3 GB199 Kč
Kůl200 MB49 Kč
Kůl 1 GB1 GB99 Kč
Mobilní internet 1,5 GB1,5 GB149 Kč
Mobilní internet 5 GB5 GB249 Kč

O2: Funguje to tak i v zahraničí

O2 obhajuje změnu tím, že podobná úprava není v Evropě vůbec výjimečná. „Nezpoplatněná data nad rámec datového limitu nenabízejí i další operátoři v Evropě. Patří sem například britští operátoři Tree a O2 nebo rakouský operátor A1,“ podotkla Pecháčková.

Ta zároveň naznačila, že změna přichází i kvůli virtuálním operátorům. „Operátor k úpravě fungování dat po vyčerpání jejich základního objemu v tarifu přistupuje také proto, aby vyhověl výzvě Českého telekomunikačního úřadu. Ten po O2 požaduje úpravu velkoobchodní nabídky pro virtuální operátory. Ta vychází z poměru výnosů a celkového objemu přenesených dat, ČTÚ však do výpočtu zahrnuje právě zmíněná nezpoplatněná data nad rámec datového limitu, která přitom žádný výnos negenerují,“ uvedla mluvčí O2.

„V případě, že objem spotřebovaných nezpoplatněných dat nad rámec datového limitu bude nadále růst, aniž by souběžně stoupaly výnosy, může se operátor dostat do absurdní situace, že by v konečném důsledku velkoobchodní nabídka klesla na nulu. Abychom byli schopni férově přizpůsobit velkoobchodní nabídku virtuálním operátorům, musíme upravit naši nabídku určenou rezidentním zákazníkům. A tímto opatřením je právě ukončení nabídky nezpoplatněných dat nad rámec datového limitu,“ dodala Pecháčková.

Nová politika mobilních datových tarifů začne u O2 platit od 15. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám