Hlavní obsah

Větší naděje pro ztracené – chytré telefony ukážou přesnou polohu

Právo, Radim Vaculík
Praha

Každý majitel tzv. chytrého, telefonu bude mít od června v případě tísně větší šanci na záchranu, například když se ztratí či zraní na horách anebo v lese. Hasičský záchranný sbor ČR totiž spustí na lince 112 novou službu, která pomocí GPS souřadnic dokáže mnohem přesněji i rychleji určit místo volajícího.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Často se stává, že dotyčný neví, kde přesně je, anebo se dostal do stavu, který mu neumožňuje při hovoru místo dostatečně popsat.

Od června však v okamžiku při zavolání na linku 112 vyšle zároveň automaticky z chytrého mobilu zprávu do operačního střediska záchranářů. Tam se dispečerovi navíc zobrazí i přesné GPS souřadnice volajícího.

„Dotyčný si přitom nemusí stahovat žádnou aplikaci, nikde se registrovat ani nic aktivovat. Platí to i o polohové službě v mobilu, kterou nemusí mít spuštěnou. Ta se v okamžiku hovoru automaticky na pár sekund zapne, telefon vyšle do operačního střediska GPS signál a poté se zase tato služba vypne,“ řekla Právu mluvčí českých hasičů Nicole Zaoralová.

Doteď hasiči používali jen vysílače mobilních operátorů, které sice lokalizovaly přibližné místo, odkud tísňový hovor přichází, nová služba bude ale výrazně přesnější, protože má fungovat díky satelitním družicím.

„Budeme schopni daného člověka lokalizovat s přesností až na dvacet metrů, díky čemuž dojde k významnému zkrácení času potřebného k poskytnutí pomoci,“ upřesnila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám