Hlavní obsah

Vadné baterie má také malý iPhone 8

Novinky, mif

Kauza týkající vadných baterií v nových iPhonech narůstá do obřích rozměrů. Neuplyne takřka den, aby se nepřihlásil nějaký další uživatel, že má problémy s nafukujícím se akumulátorem. Navíc se ukázalo, že problémy se týkají také menšího iPhonu 8.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple iPhone 8

Článek

Doposud byly prakticky všechny případy vadných akumulátorů hlášeny pouze v souvislosti s větším iPhonem 8 Plus. V Kanadě se však začala jednomu mladíkovi nafukovat menší osmička tak moc, až vytlačila displej zcela z konstrukce smartphonu. Hned druhý den tak šel přístroj do obchodu vrátit.

Další případy problémových baterií jsou hlášeny také z Hongkongu, Řecka či například Číny. Prozatím se však neobjevil nikdo, kdo by si na akumulátory v iPhonech 8 a 8 Plus stěžoval v Česku.

Apple zatím oficiální stanovisko k nahlášeným problémům nevydal. Jeho mluvčí pouze pro čínský server The Paper uvedla, že podnik skutečně podobné případy řeší. Detailnější komentář však odmítla.

Takto vypadá jeden z poničených přístrojů.

Zprávy o tom, že mohou být baterie v nových iPhonech vadné, se objevily už na přelomu září a října. Pokaždé šlo přitom o osmičky, které si majitelé zakoupili jako nové v obchodech.

Na Tchaj-wanu si přístroj zakoupila žena, která jej podle vlastních slov nabíjela pouze originální nabíječkou. Přesto se přístroj už po pouhých pěti dnech nafoukl tak, že jej nebylo možné používat. Vadná baterie totiž vytlačila displej dopředu a celá konstrukce v podstatě pukla.

Prakticky stejný scénář má i příběh z Japonska. Tamní uživatel však iPhone 8 Plus ještě ani nestačil vybalit z krabice a nabíjet a už se začal nafukovat. [celá zpráva]

Nebezpečné baterie měla i konkurence

Své o vadných bateriích vědí také další výrobci. Loni například společnost Samsung uvedla na trh na přelomu srpna a září s velkou parádou smartphone Galaxy Note 7.

Jen nedlouho poté však musely být prodeje ukončeny. U sedmičky se totiž začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

Jihokorejský elektronický gigant se proto odhodlal k radikálnímu kroku a přístroje stáhl z trhu. Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly žádné defekty obsahovat.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni ukončit prodej i výrobu. [celá zpráva]

Podle výzkumníků ze společnosti Instrumental totiž za výbuchy nemohly samotné baterie, ale jejich agresivní design a málo prostoru v samotném telefonu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám