Hlavní obsah

V Česku se začal prodávat iPhone SE, ceny začínají na 12 990 Kč

Novinky, ort

V úterý se v České republice a desítkách dalších států začal prodávat nový iPhone SE. Aktuálně nejmenší jablečný smartphone v nabídce Applu se prodává ve dvou verzích, které se liší kapacitou úložného prostoru. Vybírat je pak možné ještě ze čtyř různých barev.

Apple iPhone SEVideo: Apple

 
Článek

Od úterý je možné iPhone SE zakoupit v oficiálním internetovém obchodě společnosti Apple. Výrobce přitom tvrdí, že je schopný zařízení uživatelům dodat během čtyř až šesti dní.

Vybírat je možné mezi stříbrnou, zlatou, růžově zlatou a vesmírně šedou. Základní model s kapacitou 16 GB stojí 12 990 Kč, za 64GB variantu pak případní zájemci zaplatí 16 190 Kč. Verze s jinou velikostí úložného prostoru Apple nenabízí.

Foto: repro Apple

Nabídka iPhonu SE pro tuzemský trh

IPhone SE má čtyřpalcovou obrazovku s rozlišením 1136 × 640 obrazových bodů. Vzhledem je novinka prakticky k nerozeznání od stařičkého modelu 5S, který si odbyl premiéru už před třemi roky.

Díky čtyřpalcové úhlopříčce se rozměry zařízení velmi zmenšily. IPhone SE dosahuje proporcí 123,8 × 58,6 × 7,6 mm a hmotnosti 113 g. Pro srovnání model 6S se pyšní rozměry 138,3 × 67,1 × 7,1 mm, jeho hmotnost pak činí 143 g. Novinka s písmenky SE v názvu, což mimochodem znamená „Special Edition“ (speciální edice), tak logicky cílí na zákazníky požadující kompaktnější rozměry.

V útrobách kovového těla se nachází čip A9 s 64bitovou architekturou, který spolupracuje s koprocesorem M9. Výkonnější konkurenty bychom napočítali na prstech jedné ruky.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Hlavní fotoaparát na zadní straně telefonu nabízí na chlup stejné parametry jako iPhone 6S. Jde o 12megapixelový snímač iSight, který je napojen na pětičlenný objektiv se světelností f/2,2. Ten dokáže pořizovat panoramatické snímky o velikosti až 63 MPx a nahrávat 4K video při 30 fps. V rozlišení 720p je k dispozici dokonce až 240 fps pro zpomalené záběry.

Kamera vepředu má rozlišení 1,2 MPx a spolupracuje s objektivem se světelností f/2,4. Pro pořizování autoportrétů a videohovory je to více než dostatečná hodnota.

Z další výbavy se sluší vyzdvihnout čtečku otisků prstů, integrovaný 4G/LTE modul pro příjem vysokorychlostního internetu, zabudovaný wi-fi adaptér s aktuálně nejrychlejším standardem 802.11ac či Bluetooth ve verzi 4.2. Nezapomnělo se ani na technologii NFC, možnost bezdrátového nabíjení však chybí.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám