Hlavní obsah

V Česku je 14 miliónů aktivních SIM karet

Počet aktivních mobilních SIM karet přestal růst a již několik let se pohybuje na úrovni 14 miliónů. Z toho devět miliónů tvoří smluvní zákazníci operátorů a zbytek předplacené karty. Vyplývá to z údajů Českého telekomunikačního úřadu. Přesně před 25 lety byla spuštěna první tuzemská mobilní síť.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Společnost EuroTel tehdy zahájila provoz analogové sítě NMT s předčíslím 601. Síť měla zprvu jen dva vysílače v Praze a jeden v Brně a minuta volání vyšla přibližně na 20 Kč. Mobilní telefon stál 60 000 Kč. V minulém roce minuta hovoru klesla o 11 procent na 1,10 Kč za minutu a jednoduchý mobil lze pořídit za 500 Kč. „Za klesajícím trendem cen hovorů stojí zejména větší spotřeba hlasových služeb,” uvedl ČTÚ.

Ještě v roce 2000 měla mobilní telefon jen třetina českých domácností. V roce 2014 už ale byl podle Českého statistického úřadu mobil v 99 procentech rodin a v průměru na každou domácnost připadalo 2,06 mobilního telefonu. Postupně si k telefonům našli cestu i čeští senioři a dnes ho běžně využívá 90 procent všech Čechů starších 65 let.

Neomezené volání v Česku

Velkým milníkem pro český mobilní trh byl rok 2013, kdy došlo k velkému zlevnění neomezených tarifů v Česku. Nejprve v dubnu Telefónica nabídla neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat pod označením Free CZ za paušální poplatek 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky. To bylo dvakrát méně proti dřívější nabídce.

Vodafone pak o den později přispěchal s nabídkou neomezeného volání a SMS za 691 korun měsíčně. Tato nabídka platila při závazku na 24 měsíců a obsahovala 600 MB přenesených dat. Bez úvazku pak zákazníci zaplatili 901 korun.

V případě T-Mobilu byla nabídka nejprve totožná s tarify od společnosti Telefónica. Firma nabídla neomezené volání a SMS do všech sítí plus jeden GB přenesených dat za 749 korun měsíčně. Později však byl navýšen datový limit na 1,5 GB.

Rozvoj rychlého internetu

V posledních dvou letech se lidé díky rozvoji rychlých sítí LTE zaměřují na mobilní internet. Ten podle dat z ČSÚ ještě v roce 2013 využívala pětina dospělé populace, loni to ale bylo již 37 procent. Ve srovnání s prvním pololetím 2014, kdy mobilní operátoři zahájili poskytování služeb na sítích LTE, vzrostla celková datová spotřeba o polovinu.

Na českém trhu vedle T-Mobilu, O2 a Vodafonu působí přes 170 virtuálních operátorů využívajících jejich sítě. Jejich podíl je necelých sedm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám