Hlavní obsah

Ukáže Nokia tři nové smartphony? Finský výrobce chystá velký comeback

Novinky, ort

Na přelomu letošního a nadcházejícího roku bychom se měli dočkat návratu legendární značky Nokia na pulty obchodů. V prodeji se totiž opět objeví chytré telefony s logem této finské společnosti. Podle nově zveřejněného videa od společnosti Nokia můžou být dokonce až tři.

Vize blízké budoucnosti v podání NokieVideo: Nokia

 
Článek

Video zveřejnila Nokia v uplynulých dnech. Má zachycovat vizi nedaleké budoucnosti tak, jak si ji představuje finský podnik. Ten se vcelku pochopitelně kasá tím, že „spojuje objekty a data, aby byl každodenní život s internetem jednodušší“. Po prodeji mobilní divize se totiž firma věnuje právě návrhům a vývoji různých síťových systémů.

Fanoušky mobilních technologií ale patrně zaujal nejvíce závěr videa. Na něm se totiž objevují celkem tři smartphony bez jakékoliv značky, což dává prostor spekulacím. Nejde náhodou o chystané novinky, které ponesou název Nokia?

Foto: repro Nokia

Jeden ze smartphonů zachycených na videu.

Generální ředitel finského podniku Rajeev Suri se totiž už v polovině loňského roku nechal slyšet, že smartphony Nokia se na pulty obchodů vrátí. Produkovány však budou ve spolupráci s jiným výrobcem – finská společnost hodlá poskytovat licence na svou značku. Tento obchodní model už vyzkoušela s tabletem N1, který s logem finské firmy vyrábí tchajwanský Foxconn. [celá zpráva]

Tehdy Suri zároveň zdůraznil, že americkému softwarovému gigantu Microsoft, který od Nokie odkoupil celou divizi mobilních telefonů, podnik „do zelí“ nepoleze. „Microsoft vyrábí mobily, my budeme navrhovat a nabízet licenci,“ uvedl Suri. [celá zpráva]

Foto: repro Nokia

Je to mobil, nebo fotoaparát? Jedna z novinek by mohla lákat na fotoaparát s optickým zoomem.

Podle smlouvy Microsoftem nesmí Nokia nabízet vlastní smartphony do konce letošního roku. Je tedy více než pravděpodobné, že na přelomu letošního a nadcházejícího roku se první smartphony s logem Nokia opět objeví na pultech obchodů, byť půjde „pouze“ o licencované přístroje.

Zástupci Nokie samozřejmě nic oficiálně nepotvrdili. Zda se přístroje z videa skutečně objeví v prodeji, ukáže až čas.

Foto: repro Nokia

Jeden ze smartphonů zachycených na videu.

Americký softwarový gigant se dohodl na převzetí mobilní divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) předloni v září. Název Nokia však již nové přístroje od amerického počítačového giganta nevyužívají, místo toho nesou pouze označení Lumia.

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. [celá zpráva]

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů s dotykovým displejem.

Reklama

Výběr článků

Načítám