Hlavní obsah

Telekomunikační úřad chce dál regulovat trh s ADSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se rozhodl pokračovat v regulaci velkoobchodního trhu s připojením k internetu přes ADSL, kde má dominantní postavení Telefónica O2. Podle úřadu není na trhu, kde má Telefónica přes 90 procent, dostatečně rozvinutá konkurence. Trh s připojením pro koncové zákazníky ČTÚ regulovat nechce.

Foto: Archiv, Právo

V polovině roku měli operátoři podle statistiky úřadu kolem 632 000 přípojek přes ADSL.

Článek

Konkurence Telefóniky se v poslední době obávala, že ČTÚ od regulace zcela upustí. Nebylo totiž jasné, zda bude úřad posuzovat celý trh s vysokorychlostním připojením, kde O2 nemá dominantní postavení, nebo jen ADSL, na kterém je velkoobchodní trh založen.

V polovině roku měli operátoři podle statistiky úřadu kolem 632 000 přípojek přes ADSL. Z toho Telefónica poskytovala koncovým zákazníkům 540 000 přípojek a dalších 58 000 připojení provozovala v rámci velkoobchodní nabídky ostatním operátorům. Konkurenční firmy vedle toho provozovaly 46 000 přípojek na pronajatých pevných linkách.

Úřad nebude regulovat ceny, za které O2 poskytuje ADSL operátorům, ale vydá soubor opatření, kterými se dominantní operátor bude muset řídit. Bude muset zveřejňovat referenční nabídku přístupu ke službám ADSL včetně cen, bude muset uplatňovat rovnocenné podmínky pro ostatní podnikatele, poskytovat jim stejný rozsah informací a zdržet se křížového financování cen.

ADSL tvoří v Česku zhruba 36 procent internetových přípojek, což je nejnižší podíl v EU. Kvůli zpoždění při zavádění technologie a vysokým cenám získali výrazné podíly poskytovatelé internetu přes kabel a bezdrátového připojení Wi-Fi.

Na konci minulého roku bylo podle odhadu ČTÚ v tuzemsku přes 309 000 přípojek přes rozvody kabelové televize, 520 000 přípojek Wi-Fi a 183 000 mobilních připojení přes CDMA a UMTS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám