Hlavní obsah

Stará láska nerezaví. Mobily od Nokie dostanou opět optiku Zeiss

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeiss je ve světě fotografie opravdový pojem. Objektivy této značky bývají velmi často oceňovány pro své nesporné kvality. To byl i jeden z důvodů, proč starší mobily od Nokie byly optikou tohoto výrobce vybaveny. Nyní oba podniky uzavřely partnerství znovu, a tak nové chytré telefony budou lákat opět na prémiové fotoaparáty.

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView byl před lety jeden z mobilů, na jehož vývoji se podílela společnost Zeiss.

Článek

Partnerství se společností HMD Global, která má výrobu přístrojů značky Nokia na starosti, uzavřelo vedení firmy Zeiss. Oba podniky se nechaly slyšet, že se budou nyní společně snažit „nastavit nové standardy v obrazové kvalitě chytrých telefonů“.

Oba výrobci budou společně sdílet zkušenosti z výroby i technologie. „Spolupráce se společností Zeiss je důležitou součástí našeho závazku vždy nabízet zákazníkům tu nejlepší možnou zkušenost. Naši příznivci chtějí více než jen výborný fotoaparát ve svém chytrém telefonu. Chtějí kompletní zážitek vyplývající z obrazové kvality, který standardy jen nenastavuje, ale kompletně je redefinuje,“ uvedl Arto Nummela, šéf HMD Global.

Lepší fotoaparáty i displeje

Narážel přitom na to, že podniky se nebudou společně snažit jen vylepšit kvalitu fotoaparátů, ale také displejů. Ty jsou totiž při zobrazování momentek velmi důležité.

Partnerstvím si polepší pochopitelně také Zeiss. Prodeje tradičních fotoaparátů totiž rok od roku klesají, zatímco zájem o smartphony roste. Zeiss se tak díky spolupráci bude schopen prosadit i v době, kdy lidé stále častěji používají mobily jako náhradu za fotoaparáty.

„Naše partnerství je vybudováno na pevných základech. Společně se těšíme na strhující cestu do budoucnosti sofistikovaných obrazových technologií pro mobilní telefony,“ konstatoval Dr. Matthias Metz, člen výkonné rady Zeiss Group.

Technologie PureView

V minulosti Nokia ve spolupráci se Zeissem vyrobila například technologii PureView, kterou využívala i Nokia 808 na úvodním snímku tohoto článku. Tento mobil nabízel jako vůbec první na trhu rozlišení  41 megapixelů.

Vysoké rozlišení přitom nebylo pouhým marketingovým tahem, ale bylo využíváno k redukci šumu i k možnosti bezztrátového zoomování. I při maximálním přiblížení a ve špatných světelných podmínkách byl obraz ostrý a šum byl nižší než u většiny dnešních kompaktů.

Jaký novodobý smartphone bude technologiemi od Zeissu vybaven, zatím není jasné.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám