Hlavní obsah

Špičkové chytré telefony výrazně zlevňují

Novinky, mif

Výrazně ušetřit je aktuálně možné při nákupu nového chytrého telefonu. Špičkové modely předních výrobců totiž s příchodem nového roku zlevnily často i více než o tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Prodejci se snaží zpravidla zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou zajímavější modely. Ilustrační foto

Článek

Výrazně ušetřit je aktuálně možné při nákupu nového chytrého telefonu. Špičkové modely předních výrobců totiž s příchodem nového roku zlevnily často i více než o tisíc korun.

Kromě povánočních výprodejů tlačí ceny dolů také největší veletrh mobilní techniky Mobile World Congress (MWC), který by měl odstartovat již příští měsíc ve španělské Barceloně. Na něm výrobci z celého světa pravidelně představují novinky pro následující měsíce. Prodejci se tak snaží zpravidla zbavit skladových zásob dříve, než na trh přijdou zajímavější modely.

Nejmarkantnější jsou slevy u špičkových přístrojů, jejichž cena se pohybuje nad hranicí deseti tisíc korun. U levnějších telefonů se slevy pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Na co si dávat pozor

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií – kromě rychlosti procesoru a ceny významnou roli hrají také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Sledovat se vyplatí také kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat. Vhod může přijít trojrozměrný displej či GPS navigace zdarma.

Některé přístroje zase nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik másla je potřeba při pečení bábovky. Tyto funkce jsou ale zatím dostupné výhradně v angličtině.

Xiaomi MI2S: zajímavý poměr ceny a výkonu

Jedním z nejvýkonnějších smartphonů na světě je aktuálně Xiaomi MI2, který je vybaven novým čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz, grafickým čipem Adreno 320 a hned 2GB operační pamětí.

Foto: Xiaomi Tech

Xiaomi MI2S

Xiaomi MI2 má 4,3palcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů. Pro uložení dat slouží 16GB vestavěná paměť. Samozřejmostí je podpora bezdrátových sítí wi-fi a Bluetooth či integrovaný fotoaparát s rozlišením osm megapixelů.

Ty nejlepší chytré telefony se ve dnešní době prodávají zpravidla za více než 14 tisíc korun, některé modely ale klidně i za 20 000 Kč. Xiaomi MI2 má ale cenu nastavenou proklatě nízko, v tuzemských obchodech jej je možné sehnat za méně než devět tisíc. V zahraničních dokonce ještě o dvě tisícovky levněji.

  • Cena v listopadu: 9700 Kč
  • Cena v lednu: 8900 Kč

Nokia Lumia 625: Finové podlehli trendu

Nové smartphony mají neustále větší dotykové obrazovky. Tomuto trendu podlehla minulý rok také finská společnost Nokia. Displej má úhlopříčku 4,7 palce a rozlišení WVGA (480 x 800 obrazových bodů). Nokia se u panelu chlubí pokročilými technologiemi. Řeč je například o High Brightness Mode pro lepší čitelnost na ostrém slunci a Super Sensitive Touch, díky níž je možné ovládat displej i v rukavicích.

Foto: Nokia

Lumia 625

O výkon se u Lumie 625 stará dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 taktovaný na 1,2 GHz a 512MB operační paměť. Pro uložení dat je k dispozici 8GB prostor rozšiřitelný o paměťové karty typu microSD až o dalších 64 GB. Zabudovaný pětimegapixelový fotoaparát disponuje LED bleskem a autofokusem. Samozřejmostí je u něj možnost natáčení videa až v rozlišení 1080p. Vše pracuje pod taktovkou Windows 8.

  • Cena v listopadu: 5800 Kč
  • Cena v lednu: 4600 Kč

Samsung Galaxy S4: čekání na nového krále

Smartphone Samsung Galaxy S4 se začal v minulém roce prodávat za 16 999 Kč. Povánoční výprodeje a čekání na příchod nového nástupce však cenu tohoto přístroje srazily až k hranici deseti tisíc korun.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S4

Základem modelu S4 je čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,9 GHz a 2GB operační pamětí. Dotykový displej se pochlubí úhlopříčkou pět palců a rozlišením Full HD (1920 x 1080 pixelů). Stejně velké panely nabízejí prakticky všichni největší konkurenti kromě společnosti Apple (iPhone má úhlopříčku čtyři palce).

Samozřejmostí jsou dva vestavěné fotoaparáty. Ten na zadní straně má rozlišení 13 megapixelů a přední dva megapixely. Co nejvyšší kvalitu fotografií pak zajišťuje technologie Drama Shot. Ta je schopna vytvořit kontinuální časosběrný záznam – během čtyř sekund dokáže zachytit až sto snímků. Uživatel si pak vybere ty nejlepší. Lákadlem jsou i nejrůznější vychytávky, jako je například bezdotykové ovládání nebo monitorování zdravotního stavu pacienta.

  • Cena v listopadu: 11 500 Kč
  • Cena v lednu: 10 900 Kč

Asus Fonepad: nabídne prostorný displej

Základem FonePadu je procesor Intel Atom Z2420 Lexington, taktovaný na 1,2 GHz, který má k dispozici 1GB operační paměť a 16 GB úložného prostoru. Ten je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD.

Foto: Asus

Asus FonePad

Dotykový displej zařízení má úhlopříčku sedm palců a nabídne rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Integrován je fotoaparát na přední straně s rozlišením 1,2 MPx. Samozřejmostí jsou i technologie wi-fi, Bluetooth či GPS. Vše pracuje pod operačním systémem Android 4.1 Jelly Bean.

Podle zástupců firmy je phablet dostatečně velký pro pohodlnou práci, ale zároveň náležitě komfortní i pro telefonování. Pro jedince, kteří mají sluchátko u ucha celé dny, ale není novinka vhodná. Průměrná výdrž při běžném používání je totiž deset hodin.

  • Cena v listopadu: 6500 Kč
  • Cena v lednu: 5100 Kč

Sony Xperia Z Ultra: odolnost a elegance v jednom

O rychlý chod phabletu Xperia Z Ultra se starají čipset Snapdragon 800 s 2,2GHz procesorem Krait 400, grafické jádro Adreno 330 a 2 GB operační paměti. I přes výkonné součástky si novinka přitom zachovává kompaktní rozměry, konkrétně tloušťka je pouhých 6,5 mm, což je dokonce méně než v případě nejnovějšího iPhonu 5.

Foto: Sony

Xperia Z Ultra

Xperia Z Ultra splňuje specifikace krytí IP55 a IP58. To znamená, že phabletu nevadí při práci prašné prostředí ani voda. Ponořený může být až do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut. A i pod hladinou dokáže pořizovat snímky i videa.

Ty je pak možné zobrazit na displeji s úhlopříčkou 6,4 palce. Dotykový panel má rozlišení Full HD, tedy 1080 x 1920 obrazových bodů. Monitor je vybaven technologií Triluminos, díky které by zobrazované barvy měly působit věrohodnějším dojmem. Obdobný systém používá Sony také u svých televizorů.

  • Cena v listopadu: 13 000 Kč
  • Cena v lednu: 11 700 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám