Hlavní obsah

Babišova snazší výměna operátora je zákazníkům k ničemu. Nemají z čeho vybírat

Novinky, mif

Čeští uživatelé sice budou moci snadněji měnit mobilního operátora poté, co vláda ve středu schválila novelu předloženou přímo premiérem Andrejem Babišem (ANO), podle níž bude přechod možný do dvou dní a bez pokuty. Problémem však je to, že jednotlivé nabídky tuzemských operátorů se podobají jako vejce vejci – většina lidí tak vůbec nemá důvod přecházet.

Foto: Milan Malíček

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Portace se týká naprostého minima zákazníků. V loňském roce od nás odportovalo cca 145 000 SIM karet, což je cca 2,4 % naší zákaznické báze,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí T-Mobilu Markéta Kuklová s tím, že operátor obsluhuje 6,2 milionu lidí.

Velmi podobná je podle ní situace také u konkurentů. „Opačným směrem, tedy k nám, přišlo 130 000 čísel,“ komentovala situaci za uplynulý rok Kuklová.

Nabídky jsou prakticky totožné

Je tedy zřejmé, že většina lidí se o přechod k jinému operátorovi nezajímá. Do určité míry to může být dáno tím, že nabídky tuzemských poskytovatelů telekomunikačních služeb jsou prakticky totožné.

Například u O2 získají lidé za 749 Kč neomezené volání, SMS zprávy a internet s kapacitou 3 GB za 749 Kč. U Vodafonu vyjde totožný tarif na 777 Kč, obsahuje však 5 GB dat. T-Mobile si za neomezený tarif naúčtuje 799 Kč, lidé získají mobilní internet s kapacitou 4 GB.

Rozpohybovat stojaté vody mobilních nabídek se snaží novela zákona o elektronických komunikacích, kterou ve středu schválila vláda. Počítá totiž s tím, že lidé budou moci odejít k jinému operátorovi za pouhé dva dny a nebudou muset platit smluvní pokuty.

Cílem je zjednodušit a zlevnit zákazníkovi přechod jednoho operátora k druhému.
premiér Andrej Babiš (ANO)

Novelu předložil přímo premiér Babiš, podle kterého se vytvoří tlak na operátory, aby si udrželi zákazníky a pobídli je cenově zajímavější nabídkou.

„Cílem je zjednodušit a zlevnit zákazníkovi přechod jednoho operátora k druhému. Chceme, aby naši lidé nemuseli platit předražené služby operátorů,“ řekl ve středu po jednání kabinetu Babiš.

Příchod čtvrtého operátora

Výrazněji by mohl zamíchat s kartami na trhu až příchod nového operátora. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zamýšlí v letošním roce vypsat dvoukolovou aukci kmitočtů. Ta by mohla přilákat do tuzemska čtvrtého operátora, který by mohl cenovou politiku značně změnit.

V prvním kole by úřad nabídl kmitočty zájemcům, kteří nevlastní žádné frekvence v sousedním pásmu 800 MHz nebo 900 MHz. Šlo by tedy o nového konkurenta stávajících operátorů.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám