Hlavní obsah

Samsung zahájil prodej nové zbraně proti iPhonu, ceny startují na 15 000 Kč

Novinky, mif
Aktualizováno

Společnost Samsung odstartovala prodej svého vrcholného modelu Galaxy S4, který byl odhalen v polovině března v New Yorku. Novinka láká na špičkový výkon a chytré funkce, jako je například bezdotykové ovládání. Do přístroje vkládá jihokorejský výrobce velkou naději, protože by měl podle odhadů analytiků stejně jako jeho předchůdce pokořit konkurenční Apple iPhone.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prodej nového Samsungu Galaxy zahájenVideo: Reuters

 
Článek

Doporučená prodejní cena pro Českou republiku je 16 999 Kč. Za tuto sumu je přístroj od sobotních deseti hodin k dispozici ve značkových obchodech Samsung v pražském OC Chodov a v brněnském OC Olympia.

Foto: Reuters

Samsung Galaxy S 4

Na internetu je však možné Galaxy S4 zakoupit ještě levněji, byť zatím většina prodejců nemá přístroj fyzicky skladem. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, ceny startují na 15 299 Kč. V nabídce má novinku bezmála sedm desítek prodejců.

„Velmi si vážíme chvály ze strany spotřebitelů po celém světě a nesmírně nás těší, že můžeme lidem v České republice nabídnout tak netrpělivě očekávaný telefon,“ prohlásil před zahájením prodeje šéf mobilní divize Samsungu JK Shin.

Foto: ČTK/AP

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin ukazuje v New Yorku nový smartphone Samsung Galaxy S 4

Špičkový výkon a prostorný displej

Hardwarovou výbavou patří Galaxy S4 k tomu nejlepšímu, co je možné v rámci platformy Android aktuálně zakoupit. A to především díky 2GB operační paměti a výkonnému čtyřjádrovému procesoru s frekvencí 1,9 GHz. K dispozici jsou modely s 16, 32 a 64GB úložným prostorem. Ten bude navíc možné na rozdíl od celé řady konkurentů rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Dotykový displej nabízí úhlopříčku pět palců a rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů). Stejně velké panely nabízí prakticky všichni největší konkurenti kromě společnosti Apple (iPhone má úhlopříčku čtyři palce). Samsung použil u monitoru osvědčenou technologii Super AMOLED, díky čemuž nabídne věrnější podání barev, lepší pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci. Před poškozením bude displej chránit odolné sklo Gorilla Glass 3.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S 4

Fotoaparát pro fajnšmekry

Pýchou přístroje jsou vestavěné fotoaparáty. Ten na zadní straně má rozlišení 13 megapixelů a přední dva megapixely. Zajímavá je především funkce Dual Camera, díky které mohou být oba fotoaparáty používány současně, a to i při natáčení videa. Podle jihokorejského elektronického giganta se tak už nebude stávat, že z momentek bude vynechána osoba, která je pořizuje.

Co nejvyšší kvalitu fotografií pak zajišťuje technologie Drama Shot. Ta je schopna vytvořit kontinuální časosběrný záznam - během čtyř sekund dokáže zachytit až sto snímků. Uživatel si pak vybere ty nejlepší.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S 4

Zajímavou vychytávkou je Sound & Shot. Tento režim umí kromě snímku pořídit i zvuk, který daný okamžik provázel. Podle Samsungu by tak měly být nezapomenutelné momenty zachyceny daleko věrněji než s obyčejnými fotoaparáty.

Předchozí model Galaxy S III se zapsal do historie jako jediný chytrý telefon, který dokázal pokořit v prodejích iPhone od Applu. Loni se jej ve třetím čtvrtletí prodalo 18 miliónů, zatímco jablečný smartphone skončil na druhém místě s 16,2 miliónu prodaných kusů. [celá zpráva]

Foto: Samsung

Samsung Galaxy SIII

Sází na chytré funkce

Některé funkce modelu Galaxy S4 je možné ovládat bezdotykově. Například při přehrávání videa stačí, aby se uživatel podíval jinam než na displej a záznam se automaticky pozastaví. Ke spuštění dojde opět ve chvíli, kdy vestavěná kamera detekuje oči směřující na monitor.

Obdobná technologie je k dispozici také při čtení e-mailu nebo procházení webových stránek. Telefon vnímá pohyb obličeje a automaticky posouvá text nahoru nebo dolů. Podporována jsou i gesta rukou, což přijde vhod, pokud je přístroj umístěn v dokovací stanici nebo leží na stole. Mávnutím je možné měnit skladbu i přijímat telefonní hovory.

Technologie S Translator zase umožňuje v reálném čase překládat mluvený i psaný text. Vhod tak může přijít na zahraničních cestách, kde se turisté budou potřebovat domluvit v jazyce, který neznají, i pokud budou jen chtít přeložit SMS zprávu, e-mail nebo chat. Podporováno je však zatím pouze devět jazyků a čeština mezi nimi není.

Díky přítomnosti infračerveného čidla je možné proměnit Galaxy S4 na dálkový ovladač televizoru, set-top boxu, DVD přehrávače, ale například i klimatizace. Podporována by měla být elektronika i jiných výrobců než je Samsung.

Zajímavostí je program S Health, který spolupracuje s několika zabudovanými čidly v telefonu. Díky nim je schopný monitorovat zdravotní kondici majitele. Dokonce jsou k dispozici také záznamy o stravování, cvičení či spánku. Funkce je možné ještě rozšířit dokoupením volitelného příslušenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám