Hlavní obsah

Samsung jde po krku Nokii, chce se stát jedničkou v prodeji mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská společnost Samsung Electronics chce příští rok zvýšit celosvětově prodej svých mobilních telefonů o 15 procent, hlavně díky vyššímu prodeji chytrých telefonů. Samsung by se tak dále přiblížil největšímu výrobci mobilních telefonů na světě, finské Nokii. Uvedl to list Korea Economic Daily s odvoláním na zdroje z firmy.

Foto: Novinky

Chytrý telefon Samsung Galaxy S II

Článek

Samsung se v období od července do září stal největším světovým prodejcem chytrých telefonů, a sesadil tak z trůnu dosavadní jedničku, americkou firmu Apple. Samsungu pomohl vysoký prodej nového modelu Galaxy S, který je vybaven operačním systémem Android.

Samsung je druhým největším výrobcem mobilních telefonů na světě. V letošním roce se má prodej firmy zvýšit na rekordních 325 miliónů přístrojů z loňských 280 miliónů. Příští rok pak hodlá firma prodat 374 miliónů přístrojů. Prodej Nokie by podle výzkumné společnosti Strategy Analytics měl příští rok klesnout o pět procent na 399 miliónů kusů, napsala agentura Reuters.

Finský výrobce však věří, že jeho propadu zabrání dohoda s Microsoftem. Podle té budou všechny nové chytré telefony vybaveny operačním systémem Windows. K tomuto kroku se vedení Nokie odhodlalo především kvůli úspěšnosti konkurenčního iPhonu.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl v únoru šéf Nokie Stephen Elop.

„Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal tehdy Elop situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

První dva telefony s operačním systémem Windows Phone představila Nokia na konci října. V České republice se ale zatím ani jedna z novinek neprodává. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám