Hlavní obsah

S novými smartphony se roztrhl pytel

Novinky, mif

V průběhu minulého týdne se na českém trhu začalo prodávat několik zajímavých smartphonů a další se chystají v blízké době na trh. Výrobci se snaží zaujmout novými technologiemi, zvýšenou odolností i dobrým poměrem cena/výkon.

Foto: koláž Novinky.cz

Zleva Yotaphone, Motorola Moto E a Nokia X2

Článek

To je i případ nové Motoroly Moto E, která se v obchodech nabízí za necelé čtyři tisíce korun. Za tuto sumu nabídne poměrně slušnou hardwarovou výbavu. Srdcem přístroje je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 200 s taktem 1,2 GHz, který je tradičně doplněn grafickým jádrem Adreno 302.

K dispozici má éčko 1024 MB operační paměti a 4 GB úložného prostoru. Ten je stejně jako u většiny dalších smartphonů s operačním systémem Android možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

Motorola Moto E

Displej modelu Moto E má úhlopříčku 4,3 palce a velice slušné rozlišení 540 x 960 obrazových bodů. Pro srovnání, konkurenční Nokia Lumia 630, která se prodává za velmi podobnou cenu, má sice 4,5palcový displej, ale rozlišení pouze 854 x 480 pixelů.

Vysoká odolnost

Přestože se jedná o cenově příznivější model, výrobce myslel také na odolnost chytrého telefonu. Displej je tak chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass 3 a přístroj je odolný proti polití vodou. Zadní strana éčka je navíc z měkkého plastu, aby se minimalizovaly možné pády kvůli vyklouznutí telefonu z ruky.

Stejně jako Motorola Moto E sází na příznivou cenu také nová Nokia X2. Ta je prvním produktem uvedeným na trh pod taktovkou společnosti Microsoft Devices, tedy pod dceřiným podnikem amerického softwarového gigantu Microsoft. Nokia X2 je i přesto vybavena Androidem, místo tradiční platformy Windows Phone.

Chytrý telefon Nokia X2 je vybaven dvoujádrovým procesorem Snapdragon 200 Series, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,2 GHz. Ten má k dispozici 1 GB operační paměti, což je dvakrát více než v případě první generace, která si musela vystačit pouze s 512 MB.

Foto: archív výrobce

Nokia X2

Displej novinky má rozlišení 480 x 800 obrazových bodů při úhlopříčce 4,3 palce. Kapacita úložného prostoru dosahuje hodnoty 4 GB a lze ji dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Samozřejmostí jsou adaptéry wi-fi a bluetooth.

Nokia nejlevněji

Mezi další lákadla novinky patří off-line navigace a mapové podklady celého světa, které výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům. Zaujmout se přístroj snaží také svým vzhledem. Kromě široké palety barevných kombinací v nabídce je to také bezešvý monobody design.

Nokia X2 se začne na celém světě prodávat v průběhu července za doporučenou cenu 99 eur, tedy 2700 Kč. Nejprve bude dostupná v zářivě oranžové, černé a zelené barvě, později dorazí zářivě žlutá, bílá a matně tmavošedá.

Na opačném konci cenového žebříčku je další novinka – chytrý telefon YotaPhone od ruské společnosti Yota Devices. V tuzemských obchodech je k dostání za 14 000 Kč.

Když jeden displej nestačí

Na první pohled se YotaPhone nijak výrazně neliší od obyčejných chytrých telefonů s velkým barevným dotykovým displejem. Na jeho zadní straně je však umístěn další panel na bázi elektronického inkoustu, který používá většina čteček e-booků.

Foto: Reuters

Ruský smartphone YotaPhone

Právě druhý displej by měl být hlavní předností novinky. Uživatel jej může používat pro jednoduché operace s telefonem, například čtení zpráv a e-mailů. Díky tomu výrazně prodlouží výdrž baterie. V případě používání pouze tzv. e-ink displeje přístroj dokáže na jedno dobití fungovat klidně i dva týdny.

Tento panel má však samozřejmě i několik omezení. Není podsvícený, a tak je nutné v noci používat baterku. Na druhou stranu na ostrém slunci je čitelnost bezkonkurenční. Obnovovací frekvence displeje je také příliš pomalá pro hraní her nebo sledování videa. Právě proto ale smartphone disponuje i druhým displejem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám