Hlavní obsah

Rychlejší internet ve všech sítích? Operátoři si vymění frekvence pro LTE

Mobilní operátoři O2, T-Mobile a Vodafone si do poloviny roku vymění kmitočty v pásmu 1800 MHz pro provoz sítí LTE. Výsledkem má být, aby každá firma vlastnila ucelené pásmo, v rámci kterého bude moci nabídnout rychlejší mobilní internet. Oznámil to Český telekomunikační úřad v pravidelné měsíční monitorovací zprávě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výměnu frekvencí, tzv. refarming, operátorům nařizují podmínky loňské aukce kmitočtů pro LTE v pásmech 1800 a 2600 MHz. Získají tak souvislé bloky kmitočtů o šířce nejméně 20 MHz.

Refarming nejvíce pomůže O2. Společnost v poslední aukci vydražila malé frekvenční bloky, které bez přiřazení k frekvencím, které již operátor má, neumožňují efektivní využití. Výměny se ale účastní i T-Mobile, který v poslední aukci žádné kmitočty v pásmu 1800 MHz nevydražil. "Vše proběhlo bez problémů a už se pracuje na technické realizaci. Úseky všech operátorů jsou v souladu s převzatým závazkem z aukce," uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

"Na základě vydaného rozhodnutí a navazujících dohod mezi operátory bude proces refarmingu pásma 1800 MHz technicky na jejich straně dokončen do 30. června. Tím ČTÚ podpořil možnost všech operátorů poskytnut inovativní nabídky mobilních datových služeb," uvedl mluvčí úřadu Martin Drtina.

Operátoři provozují mobilní sítě v pásmech 800, 900, 1800 a 2100 a 2600 MHz. V pásmech 800, 1800 a 2600 využívají primárně technologii LTE, v pásmu 900 MHz klasickou GSM a v pásmu 2100 MHz jsou to sítě třetí generace UMTS. Do několika let se ale počítá s přechodem z UMTS na LTE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám