Hlavní obsah

První 4K mobil zlevnil na historické minimum

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina chytrých telefonů vydrží v prodeji maximálně rok, v některých případech dokonce ještě kratší dobu. Pak je vystřídají novější a zpravidla lépe vybavené modely. Chytrý telefon Sony Xperia Z5 Premium, který byl mimochodem vůbec prvním 4K mobilem v prodeji, je však k dostání už od roku 2015. Cena od té doby samozřejmě dramaticky klesla, vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5 Premium

Článek

Premiéru si chytrý telefon Xperia Z5 Premium odbyl už v září roku 2015 na veletrhu IFA v německém Berlíně. Krátce na to se objevil v nabídce tuzemských obchodů za cenu 22 460 Kč. Sluší se nicméně připomenout, že už zkraje roku 2016 klesla cena pod hranici 20 tisíc korun. Výrobce jednoduše reagoval na to, že celá řada výrobců uvedla své vlastní top modely.

Většina lidí by patrně očekávala, že pětka upadne pod náporem nových smartphonů v zapomnění. Opak se stal ale pravdou. Podle Zboží.cz je tento mobilní stroj možné stále zakoupit hned v několika tuzemských obchodech.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Cena je nicméně daleko příznivější než v době premiéry. Aktuálně je možné Xperii Z5 Premium zakoupit již od 15 551 Kč. Sluší se nicméně podotknout, že hned několik prodejců si přístroj stále ještě cení na více než 20 000 Kč.

Největším lákadlem Xperia Z5 Premium je dozajista displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840 x 2160 pixelů, jde tedy o standard 4K.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Za svůj výkon se tento smartphone nemusí stydět ani přesto, že je na pultech obchodů k dostání již od roku 2015. V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Více se o Xperii Z5 Premium dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám