Hlavní obsah

IFA 2015: Nový supermobil od Sony nabídne jako první na světě 4K displej

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony odhalila svou novou vlajkovou loď Xperia Z5 Premium. Lákadel má hned několik: špičkový displej s dosud nejvyšším rozlišením, velmi slušný výkon a v neposlední řadě také odolnou konstrukci, díky které dokáže přístroj pracovat i pod vodou.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5 Premium

Článek

Premiéru si chytrý telefon Xperia Z5 Premium odbyl na veletrhu IFA, který v těchto dnech probíhá v německém Berlíně.

Jedním z největších lákadel novinky je bezpochyby displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má totiž stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840 x 2160 pixelů, jde tedy o standard 4K. Ten zatím nenabízí žádný další výrobce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Díky technologii IPS Triluminos by mělo být barevné podání obrazovky velmi věrné. Podle prvních ohlasů se povedly i pozorovací úhly, obraz se nijak nedeformuje při pohledu prakticky z jakékoliv strany.

Ani za svou další výbavu se novinka od společnosti Sony rozhodně nemusí stydět. V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Pod vodou je možné využívat mimochodem i oba fotoaparáty. Ten hlavní na zadní straně má rozlišení 23 megapixelů a disponuje přisvětlovací LED diodou i autofokusem. Vše pracuje pod operačním systémem Android 5.1.

Na pultech obchodů by se měl chytrý telefon Xperia Z5 Premium objevit ještě před Vánocemi. Cenu však zástupci společnosti Sony zatím neprozradili, s ohledem na výbavu se ale bude nejspíše pohybovat nad hranicí 20 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám