Hlavní obsah

Prodeje mobilů stoupají, Nokia přesto ztrácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej mobilních telefonů ve světě ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 16,5 procenta na více než 428 000 kusů. Přesto finské společnosti Nokia dále klesal tržní podíl. Firma se však stále drží na prvním místě. Uvedla to výzkumná agentura Gartner s tím, že podíl Nokie klesal především kvůli propadu na lukrativním trhu chytrých mobilních přístrojů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nokii klesl podíl na celém mobilním trhu proti loňskému druhému čtvrtletí o 7,5 procentního bodu na 22,8 procenta. Na dalších místech jsou jihokorejští výrobci Samsung a LG, jimž ale podíly také mírně klesly. Na téměř dvojnásobných 4,6 procenta vzrostl podíl amerického průkopníka chytrých telefonů Apple a do první pětky se na úkor kanadského výrobce přístrojů Blackberry Research In Motion dostala čínská ZTE.

Prodej chytrých telefonů vzrostl meziročně o 74 procent a tvořil 25 procent celkového odbytu mobilních přístrojů. O rok dříve měly pokročilé mobilní telefony na mobilním trhu podíl 17 procent.

„Prodeje smartphonů nadále rostly na úkor mobilů se základní výbavou. Spotřebitelé na vyspělých trzích dávají přednost základním a středně vybaveným chytrým telefonům s Androidem, z části také díky slevám, které dodavatelé nabízejí,“ uvedla analytička společnosti Gartner Roberta Cozza.

Z operačních systémů chytrých mobilních telefonů na plné čáře vítězí Android, který svůj podíl zvýšil na 43,4 procenta ze 17,2 procent před rokem. Odsunul tím na druhé místo Symbian od Nokie, jehož podíl se propadl téměř na polovičních 22 procent. Apple se svým systémem iOS zvýšil podíl o čtyři body nad 18 procent a přeskočil technologii Research In Motion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám